Bayi 9 bulan belum merangkak

Hai mommy . Sapa ada pengalaman anak lambat merangkak . Anak sy 9 bulan belum merangkak. Meniarap bergolek golek jeee . Semalam checkup kk kene refer fisio . Mungkin silap sy kerap skrg masukkan dalam walker. Normal ke atau anak sy lambat sikit Ada sapa sapa pengalaman mcm sy boleh share . Tq mommy #pleasehelp #ingintahu #advicepls

7 Các câu trả lời

bkn salah walker..ank sy y no 6 baru ni pn duk dlm walker..5 bln dah pandai dduk sendiri ngan merangkak.kegunaan walker bkn utk letak bb berejam2..tp hnye sekadar sekejap2 utk dieorg main2.bg sy setiap ank kebolehan x same..ade y semulajadi blh bt step2 meniarap..merangkak..duduk..berjalan..tp ade ank y perlukan bantuan ibu2..contoh jika lmbt meniarap..ibu bg bantuan bb utk meniarap jika bb x mampu nk berpusing..x salah pn.kalau ank lmbt berlajar duduk..umo nk masuk 6 bln blh ajar ank duduk letak bantal sekeliling..utk ajar merangkak cube letak die d kedudukan merangkak..tlg gerakkan kaki bb..letak mainan bg die tetarik ke dpn.tu jelh y sy biase bt pd ank2

2y trước

Aah sy bru tgk dkt YouTube cara nak rangsang skill motor anak cepat merangkak. Letak dia atas bantal posisi meniarap. Buat exercise kaki dgn tgn dia .

Saya bg baby Naik walker Masa 5 bulan.😂..sbb baby Saya boleh duduk sndiri n merangkak .kalo bby blm ble duduk sndiri n merangkak active,jgn bg walker.biar bby belajar dlu basic.jgn bg walker terus..ajar dia duduk tp ibu kena Tlg,bg duduk kejap,lepas tue bg meniarap..letak mainan d dpn,biar bby gerakkan tangan kaki..Dan seterusnya.think positive..mmg setiap bby perkembangan berlainan..cuma ibu kena bg encouragement dgn bby ya🥰

2y trước

Aah sy masa anak masih belum stable duduk dh masuk walker . Skrg ni dah simpan dah . Sy biar jee dia bergolek smbil tu buat fisio utk rangsang skill motor utk merangkak

Sama mcm my 1st born, 8 bulan pun x merangkak lagi, tp badan da keras, klu bagi dia duduk ,dia akan stay kedudukan tu smpai dia jatuh pelan2..10 bulan klu bagi dia berdiri daa bole brdiri few second , 11 bulan tiba2 da boleh jalan laju😀

2y trước

Haah, tu lah tekejut juga sbb time tu da risau sbb nurse ckp kena jumpa pakar da klu masih x merangkak dlm masa terdekat..nak kena close monitoring da..so far skrg sihat jer my son tu, aktif sukan lagi☺️

Pikir positif sis. Anak saya 1 tahun 1 bulan Baru pandai mengesot Je. Duduk sendiri xboleh, apatah lagi berdiri, ni pun Tgu appointment doc Pakar je. Pakai walker pun sekejap untuk kuatkan kaki dia

anak saya mula meniarap masa 7 bulan, 11 bulan baru merangkak. mmg lambat dari baby lain, risau juga...tp dia ambil masa 2 bulan je merangkak.. umur genap setahun, dia berjalan. perkembangan baby lain2 .

2y trước

Yekee alhamdulillah . Itu lah sy pun positif jee ni . fikir tak apa setiap baby kan lain lain . Tp skrg sy rajin lah urut kaki dia kdg follow dkt youtube macam mana nak galakkan baby merangkak .

anak saya da berjalan setahun lebih baru nak merangkak 😂 dr meniarap, ajar duduk je terus masa 7/8 bulan. 9 bulan ajar jalan pegang something. tp lambat jugak jalan, setahun 2bulan baru boleh jalan

2y trước

rasa baby normal je xmerangkak kan. tp skrg kan bnyak masalah budak lambat perkembangan. mungkin sbb tu kene refer fisio. ikot doktor jugak kot, jenis yg sis jmpa tu prihatin nak perkembangan baby sempurna. moga dimudahkan urusan sis 🥰

Ada bby yg xmerangkak sis,dia terus berjalan,dia skip merangkak😂

2y trước

Tp ssah jugak nk pksa bby sis,,dah dia xmau merangkak😂