Sesuai ke vit c mkn time pregnant

Hai mommy n mom to be, nak tanya boleh ke makan vit c shaklee makan time pregnant

11 Các câu trả lời

Better tanya nurse/ doktor yg pantau puan dan kandungan. Apa yg kita mkn pun dah ada vitamin C. mcm saya tanya pegawai sains pemakanan untuk iron rich diet , saya tanya, boleh ke conseme pil vit C untuk bantu makanan zat besi yg saya makan? katanya boleh tapi dos rendah ( sebenarnya sy nk habiskan pil vit C tu 😂 yg sy mkn sblm hamil lg.) lps dah habis vit C tu, sy ikut apa yg pegawai sains pemakanan tu ajar lepas mkn, mkn buah-buahan utk bantu pil zat besi. lg best mkn buah sbb sy tak suka mkn pil. 🤭 Ni sejak hamil, 3 pil kena telan. redha lah.. 😁 ini pengalaman saya yg kurang hb slps check up oleh nurse, doktor dan pegawai sains pemakanan ye. Tak sama tahap nutrien saya dgn ibu hamil yg lain. that's why saya galakkan tnya doctor dll yg cek puan utk puan consume apa2 yg bukan prescribed by doctor

Vitamin ke apa-apa supplement klu nk makan tu refer doktor terlebih dahulu. Bukan apa, kalau dr pemakanan seharian pun dah cukup vitamin intake, bg sy mcm sia-sia nk consume vitamin lg sbb excess tu akan dibuang melalui urine. So mcm... buang duit gitu je. Ni pendapat sy lah.

Biasanya kita hanya mkn ubat atau vitamins (Obimin) yg disarankan doktor shj bergantung pd tahap kesihatan kita. Elakkan ambil ubat atau vitamin dari mana kaunter tanpa rujukan doktor terlebih dahulu.

tq semua.. actually bukan nak add on vit c, mmg skang amik obimin je, cuma nak abiskan vit c yg ada je🤭tp x pe nt sy rujuk ngan doc, bertanya based on pada uols punya pengalaman..

Sy refer doc . Doc kata boleh amik tapi kena separuh. Mcm vitC 500mg amik sehari 250mg sehari je.

Tak pasti laa sis. Kalau mmg seller shaklee, diorang memang consume time preggy.

sis kena.tanya doktor . macam saya , saya tanya doktor dulu .

sy ambil juga vit C. utk bantu penyerapan iron.

sya mkan sis..hb sy ok..x pernah turun,

ble mkn untk 500mg je..