Cara Simpan Susu

Hai mommies2 kat sini tahu tak waktu terbaik untuk simpan susu yang kita dah pam? Kalau macam kena letak dalam peti ais tu boleh ke campur dgn tempat sejuk beku ayam ikan tu semua eh ? Sbb peti ais ada satu jee 😅 sorry. saya baru kali pertama menjadi ibu dan tak lama lagi nak hantar anak ke pengasuh. Jadi nak tahu cara nak simpan tu macam mana sbb nak bekalkan for pengasuh. Terima kasih. #firstmom #firstbaby #bantusharing #ingintahu

2 Các câu trả lời

ini cara simpanan susu bg baby normal. kalau baby prem lain pula. susu fresh pam tahan 4jam suhu bilik tahan 8jam suhu beraircond chiller tahan 3-5hari. sekiranya hari ke 5 susu tu masih x digunakan boleh simpan dlm freezer dalam coolest bag tahan 24jam. tapi kena pastikan betul2 sejuk dlm bag tu. peti ais 1 pintu tahan 2minggu peti ais 2 pintu tahan 3bulan deep freezer tahan 6bulan susu frozen yg di cairkan di chiller tahan 24j. susu frozen yg dipanaskan tahan 1j selepas dipanaskan. sekiranya baby dh minum dn masih berbaki tahan 1j sekiranya tak habis kena buang. kalau ikot kn tak digalakkan utk bercampur. if mmg xde peti ais lain tu boleh je cmpur.

dkt luar - temp room boleh tahan 4jam. bilik aircond 8hours chiller 8days frozen 3month. deep freezer 6month. boleh je ltk dlm dkt tmpt ayam tu. beli milk storage, asing siap2 ikut oz ank minum, lps tu ltk dlm bekas tupperware bertutup. lps tu kena tau anak mnum gap bpe jam. supaya senang nk hantar dkt pengasuh. susu yg dh dipanaskan boleh tahan 1jam je. kalau dari frozen, kena turun kn ke chiller dulu 24j kena guna. xboleh panas kan terus masa tgh frozen. boleh tgok nadmasrom/nyusoo.official dkt ig. sana ada cara mcm mna nak hantar ebm dkt pengasuh.

2y trước

sy betul kan sedikit ya. dan yg ini utk cara penyimpanan susu badan bg baby lahir cukup term. utk baby prem lain pula caranya chiller : 3-5hari frozen utk peti ais 1pintu : 2mggu frozen utk peti ais 2pintu : 3bulan