Gatal Kulit Selepas Bersalin

Hai mommies. Sy dh lahirkan anak sulung Februari lepas. Lepas 30 hari berpantang, kulit sy tumbuh semacam gegata. Sgt2 gatal, and kalau garu dia lagi cepat nak merebak kt tempat lain. Sampai skrg dh nak dkt 4 bulan masih x baik2 lg. Sy dh pegi 3 klinik, ambik injection, makan pil, letak krim sapu semua x jalan. Dr apa yg sy baca ni sejenis postpartum hive tp sampai skrg sy x jumpa lagi kaedah yg sesuai untuk sembuhkan gegata yg super duper gatal ni. Sy dh x sanggup lg tanggung kegatalan ni setiap hari nak tidur pn x slesa sgt sbb gatal. Mommies2 kt sini sp yg ada pengalaman boleh x share cara untuk sembuhkan gatal2 ni? Terima kasih byk2

Gatal Kulit Selepas Bersalin
1 Trả lời

mcm sy dlu xalami mcmni..dia mcm ruam tu.merah2 dan gatal..dekat celah ketiak merah2 dan pedih bila berpeluh.. mcm sy husben hntr sy g klnik pakar wanita..doc tu bg sy sabun sulfur jnis bioshield.. dia xbg sy pkai sabun dettol ke or antabax..or shower gel lain jenama..suh pkai yg jnis tu dahulu tuk rawat..kmdian dia bg ubat sapu dan pil tuk kita mkn bg rawat hgga ianya sembuh... pil dia bg pn yg sesuai tuk mommy yg breastfeed.. alhamdulillah lepas tu ok..cer sis try suh husben bwk sis g klnik...mg cpt sembuh..aamiin