Caput @ benjolan lembut pada kpla bby baru lahir

Hai mommies.. Siapa ada pglm anak mengalami caput di kepala..benjolan lembut kat kpla..? Nak share pglm sahaja.. 28.08.20 saya selamat melahirkan bby girl scra normal.. Kat hospital tak perasan pla anak ada benjolan lembut kat kpla.. Balik je rumah hari ke 3 berpantang bgtau kat misi masa lawatan postnatal.. Misi bgtau caput ni biasa nya berlaku semasa proses meneran..birth injured kiranya lh.. Ibu mana yg tak risau tgk keadaan anak mcm tu kan.. Bila jpa dktr, dktr kata caput ni boleh baik dengan sdri mgkn 4@5 mgu slps lahir..bby pla lahir dgn rambut lebat.. Terdetik hati nk google @ cari pglm ibu2..jpa lh 1 blog org ni.. Bila baca parents bby ni cukur rambut anak dorg.. Slps cukur x lma lps tu caput@benjolan kat kpla anak dorg dh surut.. Lps bca pglm parents tsbut sya minta suami cukurkan rambut anak.. Sya x psti sama ia kebetulan@ salah 1 cara nk surutkn caput tu..x lma dlm smgu slps tu caput@ benjolan kt kpla anak sya pun surut.. X spai sbulan umur dia dh balik ke kead normal.. Saja share pglmn kot2 ada ibu2 yg mengalami mslh ni bolh cba ikhtiar spt yg sya lakukan..apa2 pun jpa dktr jga ok..

5 Các câu trả lời

Hai, sy ingin ucapkan ribuan terima kasih dgn sharing anda ini. Anak saya dilahirkan pada 9/6 dan mempunyai caput bersaiz 9cm x 9cm, setelah membaca perkongsian anda ini, Baru sy ambil keputusan cukur rambut anak sy. Mula mula cukur rambut beliau 23/6 lalu, tiada langsung perubahan, hari hari sy ukur tetapi alhamdulillah start 1/7/2021 caput dikepala anak sy semakin berkurang hari demi hari, sampai la arini sudah surut sepenuhnya... Alhamdulillah, dengan izin Allah dan pengalaman yg anda kongsikan , masalah sy pon selesai ❤❤❤Thanks a lot 💕

3y trước

welcome dear

Terima kasih mommy untuk sharing ni. Saya pun baru 1st time belajar tentang caput lepas baca sharing mommy 😊👍🏻👍🏻👍🏻 Alhamdulillah, caput pada kepala anak mommy dah surut. Perkongsian mommy ni sangat2 membantu. Dan saya setuju dengan mommy, selain ikhtiar dengan membaca pengalaman ibu lain, kita sangat2 perlu rujuk kepada doktor 😃 Semoga anak sentiasa sihat ye mommy. Allahumma Aamiin 🤲🏻💕 #TAPsupermoms #TAPactiveusers

3y trước

ya sis..supaya kita sama² dpt sikit info dr pglmn sya ni juga..tq sudi komen☺

samaa..anak sy pun ada benjolan waktu lahir n xperasan pun lepas lahir tu sbb rambut anak lebat..lepastu nurse dtg rumah tu tegur lepas ckur rambut hari ke 7 tu tetibe jee elok sndri haha syukur alhamdulillah

alhamdulillah..❤️❤️👍👍

👍