Susu badan tiada

Hai Mommies! Saya dah bersalin 3 hari tapi susu badan masih tak mahu keluar, bengkak susu pon tiada . Baby saya ada kuning . Skrang trpaksa bagi susu formula dahulu . Ade ke yang mcam saya ? ape perlu saya buat utk bg susu keluar ye ?#bantusharing #ingintahu #firstmom

8 Các câu trả lời

sy pula lps bersalin czer baby ank pertama trus msuk nicu 5 hari,susu badan pn tak kluar lg,time baby kluar nicu breast dh start kluar air,sy try bg baby hisap tp dia tak nk,dlm nicu nurse bg minum susu fm guna botol,nipple sy dahlah kecil dan tenggelam,mesti baby dah keliru pksa baby menyusu badan tp nangis smpi hilang suara,badan baby dh menggigil lapar,kluar nicu jm3,trpksa beli susu fm jm10mlm baru baby stop nangis,sy pump susu pn cuma setitik dua je,bukn tak usaha,dah 14hari sy msih try bg baby hisap tetap tak nk,sy pump pun mmg tak smpi stengah oz pn,stress sangat bila org ckp kesian baby minum susu fm je,jgn la kecam ibu yg bg susu fm,org tak tau pun usaha dia mcm mna,badan masing2 tak sama,sapa je tak nak beri yg terbaik utk anak kn,sy still usaha nk beri susu badan,beli booster segala tp blm jumpa yg serasi,stress dan emosi tak stabil lg sbb cakap2 org

2y trước

saya pun macam tu juga mula²,sampai turun berat baby..saya cadang awak minum susu kurma yang farm fresh tu,saya amalkan tu susu terus meriah,sampai basah² baju kalau lambat susukan baby. Cuba ya, kita ikhtiar . mommy kena Kuat, jangan stress

dik sy ada ank 5 org, baru2 ni sy bersalin ank ke 5. bukan seme ibu akn ada susu slps bersalin. tp kalau awal2 dah bg susu formula tu dah salah konsep. selagi baby x hisap selagi tu ssh nk turun susu.. sy kat hospital dekat 3 hari juga..mmg susu kurang dn x membengkak..almost 5 days baru susu mula meriah sikit.. dan mula proses dn membengkak.😊.. rajin2 sarapan,lunch,tea time dn dinner..jgn skip masa pantang ye.😊 bila susu dah mula meriah, kalau bg sebelah kanan dfeed..pam belah kiri jgn tukar2 breast bagi ank pd masa yg sama.. if dfeed belah kiri pula, pam belah kanan pula simpan. ☺️ insyallah susu akn meriah dn breast pun x membengkak nti.

2y trước

tips ni...tq2..

macam saya sis. masa kat hospital, 3 hari tak ada susu badan. rupanya baby hisap tu takde susu. kesian dia. plus masa kat hospital saya stress kene handle baby sorang2 plus nurse asik urge suruh bagi susu badan walhal susu badan kita belum nak keluar lg masa tu. hari ke 4, dh balik rumah, sy sikat sekeliling breast and tuam. saya keep on buat and sy try picit puting, terus nampak keluar mcm air. mula2 sikit je dia keluar, sy keep on pump. lepastu try bg baby df. makin lama makin banyak. sis jgn give up. mindset kene positive yakin kita ada susu badan. insyaAllah

cuba awk minum tamar coco.. sye 2 hari selepas bersalin xde susu juga.. nurse urutkan masa kat hospital.. hari ke 3 balik rumah mak bagi minum tamar coco esoknye bengkak susu banyak susu rezeki bagi baby susu badan.. cuba awk urut sendiri dan iktiar tamar coco🤍🤍

Memang ada individu seminggu susu tak keluar, saya sblm bersalin, buat streching yg bagi payudara pun senam sama. 😅 awak cuba buat lah streching utk rangsang , urut, tuam dsb. Jangan stress, makan on time, minum air secukupnya. Pakai bra yg tak ketat tau.

Saya pun macam ni hari tu. Jangan stress, makan minum biasa. Banyakkan minum air suam pastu buat marmet. Memang mula2 x banyak, tapi kalau kerap marmet, dalam sehari dua dah bengkak susu.

Kalau nak lancar, saya orang jawa kak. coba buat jamu kak... beli kunyit 500g,cekur 500 g,halie,kunci

Dh try perah / marmet? Awl2 ni susu mmg susah nk keluar, kne urut2 bg ada ransangan baru slow2 ada