acid folic

Hai mommies, nak tanya, sya dah masuk 14weeks, tapi sebelum ni sya mmg x pernah pun makan acid folic, x apa² ke tu??? ,, sebab sya bnyk terbaca dlm ni apps, makan acid folic bawah 12 @ 13weeks..... #firstbaby

18 Các câu trả lời

acid folic saya makan sebelum kawin lagi itu pun skip ja kerjanya konon nk lekat cepat la tu huhu tapi alhamdulillah masuk bulan ke4 perkahwinan ni dpt tau ada isi 1st baby juga, so saya continue makan semula acid folic yang masih ada tu based on trusted info yang saya baca masih boleh consume acid folic yang sama hingga 3bulan hujung bulan baru cuti nk ke klinik utk confirm kan pregnancy then tunggu la apa kata doc nanti kan huhu acid folic sangat penting nak nak lagi utk ibu hamil sebab bantu utk bayi nanti buku pink/merah tu klu belum bukak dh boleh dh tu, ada baca info juga seeloknya before 12weeks tu bukak buku so tade la sesetgh tu kena marah bising dgn nurse sebab lewat bukak hee

sepatutnya kena mkn awal lagi sbb asid folic pnting untuk perkmbangan bby nurse sya ckp klau tak mkn nti bby tk brkmbng contoh nya tangan tak brkmbng tumbuh nti smpai lah besar tngan tu tak jdi tu yg mnybab kan kecatatan.. tapi tak pe lah mkn ja mulai skrng jgn skip...

sis belum buka buku pink ke? kalau belum g buka cepat. tp sebelum tu g beli asid folic kat farmasi, tak mahal pun, sekeping 10 bijik RM2 je. mkn sebiji sehari. kalau dah buka buku pink, nurse akan bg supplements. mkn yg tu je dah cukup.

Masa xtahu pregnant xpe xmkn...tapi kalau dah tahu kene mkn supaya pertumbuhan baby sihat Dan menghindarkan baby dari kena penyakit seperti spinal bafida(iaitu penyakit tulang) http://www.myhealth.gov.my/spina-bifida/

Mesti mkn acid folic utk mengelak baby cacat tulang blkg and tulang kepala.. Please mkn acid folic.. Actually, acid folic kna mkn 3bulan sblum rancang nak ada baby..

Sis...kalo baca mcm2 takut boleh buat awk lebih risau dan stress. Better awk pegi jumpa doktor. Tanya doktor dan cek untuk daptkan jawapan kepada masalah awk tu...

5y trước

Okay sis tq

better sis g klinik n buka buku pink cpt2..folic acid pnting sgt2 utk perkembangan otak n tumbesaran bby..jgn xmkn plak yer sis

5y trước

Okay sis tq

Hai mommy . Acid folic sangat penting untuk baby dalam kandungan , sis . Sangat² penting . Sis kena consume yee sis 😊

Boleh dh mkn folid acid tu sis. Yg terlepas tu x pe la, nk buat cmne kn. Lpas nie mkn la yer. 🙂

Kena consume asid folic dah.. sy sbl preggy lg dh consume asid folic everyday