Burnout Mommy

Hai mommies, mcm mana mommies handle mental mommies semua ? I new mom, anak baru 3 bulan. I rasa penat sgt walaupun i tk buat apa2 kerja. Hari2 tugas i jaga anak, and masak untk suami. Kerja rumah semua suami buatkan, but still i tkde energy sbb hari2 dgr anak nangis je i dh penat. Kalau anak nangis lg i rasa mcm nak marah anak tu sbb kdng2 i dh bg susu, check pampers, perut tk keras, bila nk bg tido dia tahan2 mata. I kdng2 rasa i ni loser sbb i tkde energy mcm husband i. Dia balik dari kerja hakiki, buat kerja rumah, masih ada energy nk tolong layan anak. I yg tk kerja, tk buat apa, hanya jaga anak tp i dh lemau sgt. #SeriusTanya #bantusharing #ingintahu

5 Các câu trả lời

stuck in the same routine buat lg senang burnout. penat mental tak sama dgn penat fizikal. sy dulu pn mcm tu. husband buat semua benda dah, sy jaga anak je.. tp 24jam menghadap anak lagi2 celik mata ke pejam mata dgr anak melalak (high demand high need). sy selalu bercakap dgn husband, jd dia faham apa sy lalui. cara kami, ada hari dia balik je sy terus tinggal je anak dia handle anak, sy gi la mandi lama2 ke baring kat katil lelap sejam ke gi duk dapur ke yg pasti 'keluar' dr alam hadap anak tu. sy dulu anak tido 7-7 or +- la yg pasti 12jam. bila dah besar sikit 9 bulan gitu anak dh tak tidur awal, mlm kami keluar, round duk dlm kereta je. hujung minggu pun tk duk rumah. kalau husband ada mesti sy ajak keluar. lagipun anak sy kalau keluar dia behave jd tenang sikit otak ni. kalau time husband keje shift tak sempat keluar2, sy bwk anak gi taman, yg pasti tak duk rumah. duk rumah mental out. btw tu cerita dulu, cerita besarkan anak yg easily overstimulated + bertarung dgn hormon badan kita sendiri. lama2 bila dah 1y lbh ok dah, now 2y ok jgk. bila org kata blh dah tu tambah anak, sy senyum je, nanti2 lah. penat kami nk 'rehat' dulu..

klau sy fkir positif je sis sbb sy fkir klau sy stress susu akan drop..klau susu drop baby tak ckup susu..nmpak kelakar tpi nie la cara sy spaya sy tak stress..🤭 sy pun new mom..baby baru 3bulan 10hari..anak tiri ada 3org remaja tp sume tak reti buat kje rumah..dari masak, basuh baju, kemas rumah sume sy yg buat..masak kdg² husb tlg tpi husb xnk tlg tukar pampers, mndi kn, pujuk klau nangis or tdo kn sbb dlu ex wife yg urus hal anak so sy stress d situ sbb nk buat kje rumah lgi tp sy sabar je demi baby klau tak mmg stress mmanjang je la 😅 stay strong tau 🥰 smoga kita smua sntiasa kuat utk ank² kita ..🫶🏻

same situation, new mom gk, cuman bezanya ldr dgn husband jaga spnuh msa sndri beby kdng mentel ngis.. sbb letak kjap beby skg da ngis , nk bg mak jga pn xble sbb ngis nk kita jugaa , nk mra kdng nk triak kat beby sbb asik ngis je tp kna sbar ,than mentel tu🥺. sllu kta kat hty sokey nnty akn brlalu jugaa fasa2 tu. nty bila bby da bsr da tak bole blikkn lg wktu tu. kita kuat mommy🥺 stay strong

2mo trước

🥺♥️

Stay strong sis. Walau apa pun jd jgn mrh lepaskan dkt anak. Faham dlm fasa2 awal lg ni mmg burn out. Sis kena pandai manage time utk handle rutin harian sis. Just think kuat demi anak & suami🫰🏻

sy pun mcm tu . ank bru msuk 3bln ,dgn si kakak umur setahun 9bln . hri2 stress tp nk but cmna kn . sabar jea