Perut kembung

Hai mommies, macam mana nak tahu baby kita perut kembung? Saya picit perut, lembut, lepastu dia gerak gerak keras pula perutnya. Bila ketuk perut, ada bunyi berdengung gitu. Perut nampak normal, ada buncit sikitlah, tak besar mana pun. Saya confuse sebenarnya anak saya kembung ke tak 😅 #firstmom

5 Các câu trả lời

𝑘𝑎𝑙𝑎𝑢 𝑛𝑘 𝑙𝑒𝑏𝑖ℎ 𝑡𝑎ℎ𝑢 𝑝𝑒𝑟𝑢𝑡 𝑏𝑎𝑏𝑦 𝑡𝑢 𝑘𝑒𝑚𝑏𝑢𝑛𝑔 𝑎𝑡𝑎𝑢 𝑥 ... 𝑠𝑎𝑦𝑎 𝑡𝑔𝑘 𝑢𝑏𝑢𝑛2² 𝑑𝑖𝑎 , 𝑘𝑎𝑙𝑎𝑢 𝑙𝑒𝑘𝑢𝑘 𝑘𝑒 𝑑𝑙𝑚 𝑡𝑢 𝑝𝑒𝑟𝑢𝑡𝑛𝑦𝑎 𝑘𝑒𝑚𝑏𝑢𝑛𝑔.

1mo trước

yaa kalau saya pun orang tua" nenek saya ajar . tengok ubun" paling senang .

kalau kembung perut dia keras. and bila kita sentuh memang nampak dia tak selesa, dia akan squirm tak henti. as long as nampak dia selesa, inshaAllah okay. bunyi dengung tu memang akan ada. sebab dalam perut/usus memang akan ada gas sikit, mustahil untuk sentiasa penuh. just massage je hari2 tiap kali lepas mandi supaya baby kekal selesa.

Ada bunyi dengung tu kembung. Tp kalau baby masih ok tak meragam so dia jenis kembung yg masih ok mcm anak saya. Tp tetaplah buat exercise, tuam semua tu utk elak jadi lebih teruk

pegang perut baby dgn telapak tangan kiri pastu tepuk tangan kiri guna tangan kanan dan dekatkan telinga, kalau awak tepuk perut baby berbunyi dengung haa kembung la tu

Klu kembung bila tekan sikit rasa keras. Klu normal lembut je. Test masa ank tgh baring relax