Suntik Matng Paru2

A Hai mommies.. If kena bersalin pada minggu 38w mmg kena suntik utk Matng kan paru2 ke.. Sapa ada pengalaman

11 Các câu trả lời

Suntikan Dexa biasanya setahu saya untuk kandungan 36 minggu dan ke bawah. Anak saya 1st 35 minggu saya dapat suntikan dexa sebab ada air macam ketuban keluar sikit, tapi bila warded dan nurse monitors 24jam air ketuban ok, sy dibenarkan balik tunggu sampai due date atau hari betul2 nak bersalin. Tepat 37 minggu air ketuban pecah lagi masa Pergi review dekat hospital, on the spot warded dan sehari selepas tu baby lahir. Anak Kedua pula keluar darah sikit dalam minggu ke 34 pun kena suntikan Dexa, takut baby nak keluar awal. Last2 minggu ke 39 baru baby lahir ☺️

Saya kena masa pregnant 35weeks.. Masa tu kena gbs,bukaan dah 2cm dah.. Doc tak bagi bersalin awal sebab ade banyak komplikasi nanti.. Lepas kena injection yg pertama,mlm tu langsung tk boleh nk tido.. Asyik contraction smpai ke pagi.. Nurse buat ctg pon mmg contaction naik turun.. Nurse bagi ubt tahan sakit.. 5 minit lepas tu tk sakit dh.. Untungnya mse tu dpt duduk ward kelas 2 sebab ward kelas 3 dah penuh 😂 merasa duduk ward aircond

dexa biasanya utk 36 minggu ke bawah, mcm sy skg kena suntik sbb 30 minggu. rasanya 37 minggu dan 38 minggu tu bayi cukup matang dah tu x perlu pn dexa tu

Doc nak prepare je, takut paru2 baby tak matang. Jangan salah anggap. Cousin saya bersalin 41w baby dia still paru2 tak matang. Doctor lebih tau

Suntikan dexa utk kelahiran pramatang saje rasenya 36weeks kebawah,37weeks keatas dah dikira matang, betulkan kalau salah yer😉

Selalunya kalau nk bersalin 36w kebawah doc akn ccuk dexa utk matangkan paru2 baby, kalau 38w ke atas sedang elok dah tuh sis

Saya bersalin 38 minggu 4 hari.. x kena inject pon.. baby dah cukup matang time tu..

penah kene mase tu leaking so kene dexa 4 dos..dua hari selang 12jam..kne masa 29w

Spatutnya xpyh..sbb paru2 bby matang masa 36w..sis kena enjet dexa ke?

Sy cucuk matangkn paru2 36w pastu 4ary da bersalin..