Baby kuning

Hai mommies. Harini bby sy dah 23 hari tp still kuning lagi. Last check hari ke 21, kuning dia still tinggi 239. Nak tanya la, ada tips tak untuk turunkan kuning bby? Last week dah ambil darah utk check hati tp ok je. Next week nak check air kencing, darh utk tyroid dgn darah putih. Risau betul la. Susah sgt nak turun. Susu dah kerap. Tp bby skrg asyik kembung je, susah nak berak. Tp kencing ok je. Lama sgt kuning & still tak trun ke 100. Sian bby asyik kne cucuk jee. Ada ke ank mommy yg same mcm bby sy?#ingintahu #pleasehelp

37 Các câu trả lời

Selain kerapkan susu dan baby kerap buang air kecil dan besar, bawa baby jalan2 di luar rumah waktu pagi lps jam 9 dlm 10 minit, kerapkan bermain dgn dia supaya dia tak statik (baring) shj.

anak saya dulu bru lahir xde kuning pstu tiba2 makin naik kuning.saya x buat pape cuma saya kerap bgi susu formula Klau xde susu bdn supaya ank bnyk kencing n berak.t lama2 kuning tu surut

Pglmn sy lah mse ank 1st... Sy mnum susu kambing yg ORI, sikit jer xsmpai secawan... Ke2 calit getah batangwali (org klntan pggil) dkt tapak kaki Baby... N last bgi susu bdn kita byk2

pengalaman sy haritu sy guna guna batang bakawali, potong hujung tu ambik getah dia, letak kt tapak kaki baby.. lpastu mandi dgn daun kuchai

2y trước

kat kawasan sy ni susah pulak nk jumpa. nnt cari lg. aminn. tq sis. ni pun result air kencing tak ok. isnin nk kne g jumpa pakar. doc kata maybe sbb tu kot kuning tak trun. risau sgt sy ni. pantang pun mcm tak pantang dah. dok fikir anak jee

Ada. Anak saya prolonged jaundice 2 bulan. Result darah semua okay. Saya cuma kerapkan penyusuan 1-2 jam. Anak sis minum susu formula ke?

2y trước

Jarang susu ibu buat bayi kembung. Kalau sis nak teruskan campur susu, sis kena tukar susu formula tu. Itu maksudnya susu tu tak sesuai dengan baby sebab tu susah berak. Saya tak campur susu. Saya fully bf. Itu je yang saya bagi. Doktor yang tak sarankan bagi susu formula. Sekarang anak saya dah setahun. Masa prolonged jaundice sama la macam anak sis. Mata dengan muka kuning. Gusi baby pun nampak kuning. Reason prolonged jaundice anak saya sebab darah kami tak sama. Saya B+ anak O+.

mama kene minum susu kambing dan kerapkan susukan baby.. saya amalkan tu jer dari bacaan kuning 300+ turun gi 97 😄

saya lpas ambik drh kt tgn dah tkyah pergi dahhhh nk thu kptsn jr kalau kptsn ok alhamdulillah

saya mandi kan daun dukung anak dengan akar² skli (bsuh bersih²)..alhamdullilah turun kuning

2y trước

daun dukung anak? nnt sy sruh husband cari

saya mandikan baby dengan susu kambing fresh..cepat 2-3 hari saja sudah turun 80 dari 213

2y trước

oh buat mandi ye. selalu dgr, ibu yg minum hehe

klau anak saya dari lahir lagi 97 ... sbb saya mandi kan pkai air rebusan teh Cina tu.

2y trước

tq tips. sy try buat nnt