Insurans.

Hai mommies, boleh tak ajar saya insurans2 ni semua, kalau hibah, mommies ambil under apa, kalau sy nak yg cover suami isteri, ambil yg mana ye. Lepastu insurans utk anak pula, yg bagus apa? Satu lg, insurance yg kita byr tiap2 bulan tu, pastu kita dah claim, lepastu kena byr balik ke? Sorry sy tak faham psl insurans2 ni. 🥲

6 Các câu trả lời

Bab insurance ni sis kena buat research lebih sikit. Cari feedback yg boleh dipercayai, boleh baca kt fb twitter tiktok. Cari trusted agent sbb kadang insurance company okay je tp agent ada yg tak betul like dia tak explain in details about plan yg kita nk ambil & in the end itu ini tak boleh claim. Kalau husband saya dari belum kahwin dia ambil AIA & lepas kahwin auto cover saya sekali as wife, bila dah ada anak pun sama kira tukar family plan. So far semua okay sebab agent dia the best. GL pun cepat approve bila warded. Kalau check up semua tu klinik panel bayar rm5 je. Kalau non panel biasa husband bayar dulu & claim later tp cepat je proses, kita tak perlu bayar balik pun sbb kita dah bayar monthly. Yg penting jgn missed bayar nanti susah nk claim. Hibah pun ambil husband ambil AIA juga

9mo trước

sis aia okay x?sis byr brape ye?sy baru nak try ambk Aia..

yg pentg sis kne ade 1) bajet & 2) kne tw coverage yg sis nak.. medical cover ke hibah ke.. mcm sye amek prudential.. hrga dlm rm150 cover medical ( bil hospital ikut jnis pnyakit/kmalangn), ade hibah 30k & klu tarik diri ade sikit pampasan yg dyorg bg ikut da bpe lme kte byr.. klu sis nk yg cover medical sahaja atau hibah sahaja, hrga lg murah.. kne tw jgak coverage smpi umur berapa & ape je jenis2 pnyakit yg dyorg cover.. kne tnye sume tu dgn agent.. kdg2 bley adjust ikut bjet kte tp mgkin coverage kurg contoh cover bil hospital smpi 100k je ke or hibah 10k je ke.. haa ikut la.. better jmpe ejen dr company yg berbeza utk tw ape kelebihan & kkurangn company masg..

9mo trước

Prudential okay ke sis?medical cover Ada limited X or tempoh period?

Saya and husband and baby blum lahir ni smua amik AIA.. tp kitorang amik individual punya … kalau amik medical plan je murah skit xsmpai rm100. Tp mcm kitorang lakibini amik full package skali hibah, pampasan, savings smua. Masuk ward pun kena bagi duit rm150 sehari. Tp seorang tu sebulan dlm rm400 . So laki rm400+ , saya pun dlam rm400+. Baby pun kita amik pakej juga so dlm rm380 sebulan for baby. Sis blh try roger agent2 sbab dia akan guide sis ikut budget sis.

Yang ni you kena jumpa insurance agent tu sendiri sis. Lain insurance lain policy and lain coverage. Nak bagi pendapat pun susah jugak dear. Like i said, different insurance different policy, different benefit different coverage. You kena rajin search and buat comparison dear. Itu je caranya

9mo trước

cuba story skit ,bg contoh pengalaman dr awk ambil.insurans mne dll. sy pun xfaham psal insurans ni😅

yg penting kalau muslim ambil takaful bukan insurans..

kene jumpa dlu ejen insurans