Kain bedung/lampin baby

Hai ibu2..sy nak tnya biasa baby pkai bedung smpai umr brape yee.?? Agak2 nk kne beli brape helai kain bedung/lampin.?? #firstbaby

13 Các câu trả lời

bedung ni ikut baby da baby mmg suka kena bedung n bila dibedung mmg tido lama... sya tk beli sebb org bg yg 2set de 5helai tu... pakai itu je... ni ank nk msuk ke2 mmg pkai yg ank sulung sebab msih elok dan tak kotor... mcm ank sulung sya 2bulan lebih dh start nk pusing bdn so mmg tk leh bedung lama sebab dia dh pndai pusing bdn... ikut baby tu mcm mana...klu jenis suka dibedung lama la pakai... klu umah jenis pns n baby pun tk tahan pns jgn la bedung ank lama2 kesian ank tkot kepanasan ☺️... ikut keadaan baby dan ikut keadaan rumah kita... lain org lain suasana nya so tk leh ikut org 😊

2y trước

Baik sis,,tq share info☺️

Ikut baby.. sy suggest beli 2-3pcs dulu. Ikut baby dan cuaca. Klu cuaca panas dan tak ada aircon, baby akan kepanasan mcm anak sulung sy dulu masih dlm pantang kami igt demam rupanya kepanasan 😭😭 nsb baik bawa jumpa doc terus sbb overheating pun bahaya utk baby Anak 2nd suka bedung until umur 3 months, dan waktu tu kami dah ada air conditioner alhamdulillah Kalau beli lampin, 1-2 dozen ok sbb mmg pakai lama utk lap muntah susu dll Kalau beli yg khas utk bedung tu mmg anak muat kejap shj

Ank saya berbedung sampai 9 bulan. Sampai bedung guna kain pelikat ayah dia je. Sebab anak jenis mudah terjaga bila dengar bunyi sikit celik la dia..tp bila dibedung bunyi mercun pun dia lena je. Tp lepas 9 bulan tu slow² saya lepaskan tangan dia sebelah tp kepit dengan bantal. Lepas beberapa hari lepas lagi sebelah pun di apit kiri kanan dengan bantal. Lama² da xbedung da tapi dia xmau kita selimutkan dia mesti terjaga. Jadi sblm tdo mlm sy pkaikan baju sweater baby dan stokin.

2y trước

Iye sis..pening jga kalau dia tdo xlena sebab dia jenis kalau tkejut tu teriak macam kena cubit..jenuh la nak pujuk bagi diam. Tp kalau dibedung tu dia bangung bila waktu menyusu je. Lena betul. Swmentara dia tido tu dapatla kita nk kemas ke lipat baju ke siap² apa patut. Tp time balik kampung mil bising sebab budak da besar xpayah nak bedung da..tp saya diam je la..nsib husb back up bgtau anak mudah tetjaga sekali dengan teriak..

saya beli 3 helai je. If nak kain bedung or lampin yang best, sis boleh refer instagram Humaira babyStore. Saya beli di baby expo haritu. kain pun lembut then corak yang menarik. then size kain bedung Humaira Baby store ni lebih besar like tudung bawal bidang 48/50 rasanya. Boleh jadi tuala, selimut and else

2y trước

Okayy,,nnti sy usha2..hihi terima kasih yee info☺️

sy beli kain bedung 2 helai tpi penghabis je xguna pun, kain bedung agak tebal jdi klu baby tak tdo bilik aircond or baby pakai baju tebal then bedung cuma buat baby lebih panas.. sy guna kain lampin je as bedung.. baby nmpk lebih selesa.. sy bedung hingga baby 3bulan je lps tu dia nangis bila bedung..

2y trước

Owhh,,okay..tq share pengalaman☺️

Saya pun pertama kali mengandung. Ada tanya tanya juga sebelum ni. Majority suruh beli sikit je sebab katanya baby tak pakai lama. Tapi ada yang saya baca anak dia guna sampai umur 9 bulan. Saya beli 6 pcs. Tapi tu pun mak saya cakap banyak🤣 tapi saya standby je. Hehe

2y trước

Tuu lhaa sis..dlu plan nk beli 6helai jaa tpi takut x cukup..ylaa first baby kn..bila tnya org2 tua ad yg suh sy beli 1 dozen ad yg 2 dozen😅sy rse mcm bnyak plak..kan tkut membazir plak..btw,,thanks info☺️

sya dulu sedia 12 sebab setiap kali baby Mandi sya tukar baru bedung.klau anak sya sis umur 4 bulan berhenti pakai, anak tak selesa pakai pandai menangis klau pakai bedung masa umur 4 bulan. sis boleh beli 3@6 helai.

2y trước

Baikk,,terima kasih share pengalaman n info sis☺️

Sy memang jenis beli kain lampin banyak2. Sbb anak sy smapi setahun lebih time tidur wajib kena bedung 😂 lepas tkmuat nk bedung baruuu sy xpakai sgt. Pakai buat jalan senang nak lap lap baby muntah ke apa apa ke

2y trước

Owhh,,lama jgk yee..hehe

sy beli bedung cotton saiz besar 4helai.then 1 pack lampin.lampin sy guna utk buat alas lepas mandikn baby.lgpn lampin saiz kecik sgt utk buat bedung.bedung cotton klu dh xguna boleh jdkn selimut baby

saya bedung beli 2helai dan lampin 4helai .. dah besar nanti tak guna dah rugi beli banyak2 , selalu kalau baby ada 1-3bulan , anak saya sampai 3bulan je bedung , empat keatas tak dah dia taknak ..

2y trước

sama2 puan 😊