ada yg fham tak

hai ibu2...saya nak tanya..ada tak ibu2 yg ada pngalaman masa preggy...masa 28week kena refer hospital ,sy pun bru prasan nurse tlis kt buku nk tnya tak smpat td.....utk apa ya sy tk faham...

ada yg fham tak
11 Các câu trả lời

ni prosedur biasa klu pernah czer..28w just nk interview ibu..nanti ada f/up masa 34-35w nk tgk kedudukan bby, berat bby, nk tgk keadaan scar and sign borang utk vbac or elektif czer. klu nk elektif dktr suruh pilih tarikh between 37-38w.

1. repeat scan @ 18-20w. 2. refer HSM @ 28w for 1 previous scar. doktor refer hospital untuk scan check luka csec sebelum ni and discuss boleh vbac atau perlu repeat csec.

1) repeat scan 2) refer mfm 3) prev scar ( parut czer mlebihi 2kali ,sbb tu nurse tulis mcmtu..mcm sy parut czer mlebihi 2 kali mmg kena jmp o&g mfm

3t trước

klu yg ptama czer, yg kedua mmg kena check scar utk evaluate sama ada ibu blh cuba utk bsalin normal atau tidak. kalau dh 2x czer berturut, yg ke 3 automatic elektif czer dan btl.

sbb ada czer /bt operation sblm ni kn..so dia nk refer sbb nk tgk luka jahitan..bby skrg ni blh normal atau czer

prev scar ke eh? 😅 haha entahlah, skrg ni anak yg keberapa awak?

3t trước

check scar czer tu rasanya. nanti nurse inform lah tu 😊

for prev scar. awk czer ye sblm ni. doc nk check bekas parut bedah awk tu

Awal jg sis kena refer ni.. Sy lepas scan 34w baru doc, buat surat refer pakar.

sebelum ni czer ke sis? previous scar tu.

3t trước

ya sblm ni czer...

Normally Dr nk check whether boleh bersalin normal atau tak

3t trước

oh mcm tu ok2 tq tau