Detail scan

Hai ibu2..nak tnya..detail scan penting x.?? Kalau x buat detail scan xpe ke.?? Ade ke yg x buat detail scan.?? #firstbaby #firstmom

29 Các câu trả lời

Kena buat at least sekali.. sy suggest cuba utk buat juga sbb apa2 masalah dgn baby then boleh prepare mentally,financially if anak ada apa2 kecacatan..rujukan ke certain pakar boleh dibuat awal sebelum bersalin lg..scan ni buat masa beginning 3rd trimester.. waktu tu baby dh besar sikit utk appreciate baby’s details..buat utk detect masalah kongenital (spinal bifida,hydrocephalus,down’s syndrome etc).proper detailed scan mahal,buat appointment dgn pakar di private,kalau kt clinic,doktor biasa je yg buat.. Husband sy ada history of spina bifida among his siblings,who passed away right after birth so sy minta rujukan ke pakar utk detailed scan..so sepanjang pregnancy sy,4 kali appointment detailed scans semua normal..done everytime by fetomaternal consultant.lps 1st scan normal,boleh je sy xcontinue follow up but since diberi tarikh and consultant sendiri yg buat scan jadi sy pergi je everytime..klu buat private pun,mungkin doktor biasa/pakar sahaja yg buat scan,better my scan to be done by consultant.. Beza tau detailed scan ni,scan tgk byk details yg xdibuat masa follow up biasa di kk/private..sekali detailed scan sy akan ambil masa 1j-1 1/2j utk case normal mcm sy..tgk dari physical details mcm ear,nose,mouth,hands,fingers,legs,toes,body,tulang belakang dan punggung (esp ni spina bifida case).then tgk details major blood vessels mcm uterine arteries,umbilical arteries,cerebral arteries dlm kepala..jantung,paru2,kidneys..ukur lilit kepala,panjang tulng femur,size badan (abdominal circumference),lebar kepala (biparietal diameter) etc

Sy buat detail scan masa 23w. 2-3 -hari before scan sy dah rasa baby sy kurang active dari biasa. Dia mcm setempat je. Kebetulan masatu dah masuk 23w so ajak husb detail scan dkt klinik sofea. Overall semua okay tapi masa scan tu doc dapat detect tali pusat anak sy terbelit 2 kali dkt leher. Masatu baru terpikir patutlah rasa kurang gerak sgt. Then doc pun bg surat suruh refer dkt htj. Then walk in klinik pakar kat htj tapi kena tunggu appt O&G lagi sebulan. Skrg dah 25w. Masa check up kk, doc ckp if rasa baby tak gerak langsung and rasa lain je terus pegi hospital. Skrg sy pantau je pergerakan baby. Sebab doc kata tali pusat terbelit 1kali tu normal, tapi 2 kali ni jarang berlaku. So ada baiknya detail scan. Supaya kita ada langkah berjaga jaga dari awal ❤️ sy pun first mom and pregnancy 🤗

saya high risk..so mmg penting..ni dah 2 x buat detail scan..jumpa satu soft marker dipanggil foci..titik lutsinar dlm jantung baby. so far pakar inform takde apa²..kalau byk sgt soft market dan sign lain doc jumpa ..kene buat test sampel.air ketuban.. doakan baby miracle saya sihat walafiat ya...dijauhkan dari segala kecacatan..kemudaratan..dan lahir dengan sihat,sempurna akal..fizikal..akhlaknya.....now baby pk byk doc ckp..mummynya kene relex.. oh saya dah 27 minggu skrg...detail scan kene buat waktu baby masih kecil..sbb bila besar susah sonografer nak nampak coz dah ada byg..

terpulang nk buat atau tak. bagi sy kalau kite dh checkup tiap kali scan doctor explain detail dah air ketuban cukup ke tak garisan pemisah otak kiri dan kanan lurus ke tak, organ dalaman okay ke tak, fizikal lgkp, muka tiada cacat dll. scan biasa pun doctor dh detail secara lgsg smbil2 dia ukur baby dia tgk tu semua. puan boleh tanya doctor utk lebih kepastian. tapi kalau puan rasa tak puas hati nak jugak lebih detail or nak buat kenangan ke apa byk sje yg buat pakej detail scan murah2

Saya baru buat detail scan .. Alhmdulillah baby smua okey tapi sy detect ad fibroid .. selama ni scan tak nampak pun .. mse detail scan bru perasan .. lucky, fibroidnya tak besar 3cm dan ada di luar rahim n kdudukannya bhgian ats.. so far tak mggu growth bby.. cuma kne monitor sndri n regular check up .. doakan fibroid sy makin mgecil dan tak mggu tumbesaran bby 🤲🏻

Hai sis. Sbnrny bergntung pada diri memasing. Bagi sy bgos buat detail scan supaya tkde risau pada diri kita. Sekurangny kita dpt tahu keadaan bby mcm mn kalau ada masalah pihak doc bg cdngan ap ptut kita buat dan dpt cegah drpd awal masalahny. Tapi kalau check up KK dyorg akan buat scan juga tapi kalau klinik swsta mmg fully detail.

2y trước

Aah 30week ke atas akn check keadaan air ketuban dalam rahim. Bg elakkn bby lemas ataupun ada masalah lain. Sesama sis. Sy shre berdsrkan pengalamn dan pengethuan sy shaja. 😊

Hai. Depends ikut kemampuan dan keperluan masing² . Penting sb boleh tahu keadaan dan perkembangan bayi, bapa nya pun boleh tengok keadaan anak macam mana. Air ketuban ibu banyak atau tak, kedudukan baby, jantina pun boleh tahu. So boleh la dapatkan nasihat doctor masa detail scan. Since nama detail scan so minta je doc check betul² .

2y trước

Most welcome

Hai. Depends ikut kemampuan dan keperluan masing² . Penting sb boleh tahu keadaan dan perkembangan bayi, bapa nya pun boleh tengok keadaan anak macam mana. Air ketuban ibu banyak atau tak, kedudukan baby, jantina pun boleh tahu. So boleh la dapatkan nasihat doctor masa detail scan. Since nama detail scan so minta je doc check betul² .

Detail scan tu ikut kita nak buat ke x.Klau xde keturunan yg bermasalah,xyah laa kot.Mcm sy,dah keguguran 2x di 2nd trimester…Pihak hosp sarankan sy utk buat detail scan.Kalau x mampu,blh bgtau pihak hosp.Tgh apa yg dorg blh tlg.Rasa nak buat jugak,blh je.Ikut pada kemampuan masing² 😊

Pada saya penting, sebab baru2 ni saya ada buat detail scan utk tahu condition baby. Baby alhamdulillah okay, cuma kecil dari bulan yang sepatutnya. Tapi time tu baru tahu uri saya ada di bawah. Doktor sarankan buat follow up di Kk. Semoga diberi kesembuhan untuk saya dan bayi saya.