Anak belum pandai jalan

Hai ibu2 semua..ada tak anak ibu2 dah setahun umurnya,tapi belum pandai jalan lagi..dah cuba mcm2 tp x de ciri2 nak belajar jalan pun..kaki selalu melecet sbb tersangkut dkt roda walker..anak saya tinggi..cuba pujuk utk ajar berjalan,tp dia x nak..cuba nak ajar tatih2 pun mesti die akan duduk,x nak berdiri dah.. ada tak senasib dengan saya??ada apa2 tips utk galakkan lagi anak berjalan? #ingintahu #bantusharing #firstbaby #belajarberjalan

13 Các câu trả lời

sy blom ada ank lagi dan insyaAllah bkal melahirkn dlm bulan 11 nnt.. pd pndpat sy la.. ni berdsarkn apa yg sy perhatikn dekat ank2 buah sy.. ank buah sy pon ada lagi yg blom berjln wlupon dah berusia setahun 3 bulan.. tp sy slalu nmpk, ibu san bapa dye, tatihkn ank mereka secara peelahan2, x memaksa dan x marah2.. sbb wlupon bdk2 ni bru umur setahun lbh, tp mreka dah mula ada emosi.. sy rasa, sis x perlu gunakn walker lagi.. mungkin ank sis fobia sbb kaki terluka ble dlm walker.. cuba tatihkn ank sis secara perlahan2.. yup, awal2 budak mmg akn mlas, mksudnya xnk berdiri, berdiri x smpy 3 saat tros dduk.. tp sis kna cuba stiap msa.. tp ada stengah budak, dioang akn pgang sesuatu dlu, cth kaki keruai utk cuba bgun dan imbangkn bdn.. tp sis perlu sntiasa pantau la, sbb tkot ank blh terjtuh.. yg pnting sis dan suami perlu rjin utk tatihkn ank.. InsyaAllah..

ank saya dh 11 bulan 3 hari baru pndai melangkah 5,6 mcm tu kdng lebih tanpa sokongan.. kdng bila nk ajar tu kaki dia auto lembik.. mak mentua cakap dia dh pndai cuma malas.. kadang risau juga bila dengar orng cakap ada ank orng seumuran ank saya dh pandai jalan dn tnya kenapa ank saya belum pandai jalan.. saya cuma fikir positive mungkin belum berani dn bersedia lagi😟

3y trước

Anak saya 10 bulan dah boleh berdiri sendiri, berdiri dengan sokongan. 11 bulan dia start melangkah mcm anak sis lah, tak lama tu laju dah dia jalan. Sebelum 1 tahun dah lancar. Betullah tu kadang baby ni malas and kadang tak yakin. Kita kena selalu ajak dia jalan. Saya selalu pimpin anak sy, then sy lepas tgn tgk dia jalan sendiri. Mak sy selalu cakap pasal ank sy lambat jalan lah, sbb sy dulu umur 9 bulan dah jalan. Sy kata kat dia, panjang lagi umurnya ni, esok2 berjalan la dia. Mana boleh samakan kami..kadang geram juga dengan mak sendiri 😅

anak pertama saya berjalan ketika 9 bln. dia jalan dulu baru tumbuh gg. anak kedua..berjalan selepas setahun 2 bulan. dia tumbuh gg dulu baru jalan. apa pn..kkm selalu pantau kan. jgn risau. keraplah tatihkan dia. bab cakap...dua2 lambat. lps masuk tadika..haaa...amek. mcm bertih jagung.

anak pertama saya mula bjalan umur 1tahun 7bulan...mmg pada mula2 susah nak ajar atau tatih anak bjalan.tapi kena rajin supaya otot otot kuat..jangan guna walker utk latih anak jalan.stp anak xsama usia bjalan..ada yg cepat..ada yg lambat..

Masa tatih tu, Buatlah dia rasa seronok. Anak sy dulu pun tak nak. Tapi bila sy buat suara dinosaur ms dia jalan, nklah berjalan. Msk umur 1 tahun 1 bulan dia blh berjalan sndr. Guna learning walker pun blh bantu dia rajin utk brjalan

anak kedua saya pun macam tu sis..umur setahun belum pandai bejalan sebab dia dah selesa merangkak. lepastu umur setahun 5bulan mcm tu dia berdiri..tak lama tu dah pandai jalan. dia tak nak kena pegang..nak buat sndiri.

asalnya saya guna walker tapi dah risau tgk kaki dia dgn roda walker tu dah dekat sgt saya stop guna walker masa dia belum setahun...lepas tu dia banyak merangkak nak masuk setahun 2bln alhamdulillah dah boleh jalan

doktor ada bagitau walker salah 1 punca anak delay berjalan. ada beberapa negara dah diharamkan penjualan walker. tapi umur setahun belum dikategorikan lambat berjalan. timeline anak2 berbeza.

Mungkin boleh stop dari pakai walker. Dan biar dia rasa selesa dgn persekitaran tanpa walker. Boleh pimpin tgn dia n ajak jalan slow2 supaya dia ada rasa dia selamat dan selesa.

ank sy setahun 4 bulan br boleh berjalan..hri kene rujuk pakar,balik tu elok je die berjalan selangkah dua🤭,kmi xpegi dah utk next appointment