Muntah berlebihan

Hai ibu2., nak tanya kalau preg dalam 9minggu lepas tu puasa mmg akan muntah2 berlebihan ke?? Dari berbuka sampai tgh malam asyik muntah je.. makan sikit pun muntah.. sy patut risau ke ?? 😅

7 Các câu trả lời

Allahu sis. Kalau dah sampai muntah teruk tu tak payah puasa. Memang patut sangat awak risau. Kesian dekat awak and baby. Tu kira memudaratkan diri dah. Saya bukan nak cakap apa, puasa boleh ganti tapi kalau anak takda tak boleh ganti (mintak jauh sangat). Lagi pun awak baru first trimester, baby fragile sangat lagi. Please okay jangan paksa diri untuk puasa kalau dah muntah-muntah tu. saya time pregnant sebulan tak puasa sebab first day puasa dah muntah. Terus suami tak bagi puasa. ni saya share dari dr izzat berkenaan dengan ibu mengandung dan puasa.

tu tnde alahan tu sis..lau sis x larat bter jgn pose..lau larat pose la..ikut bdn msg2..alahn nie x de ubt nk hilang kan..alahn hilang sdri depend bdn msg2 ja😊

3y trước

Ohh mcm tu.. tu lah takut juga sbb sblum ni alahan tu mmg ada tapi tak seteruk skg.. kli ni muntah non stop sampai tk tahu nak kluarkan apa dah lagi 😅 makan sikit pun kluar minum pun keluar.. tu yg risau tu😅😅

smlm sy pun muntah2, dktr ckp xpayah puasa sampai hilang alah tu.. sy dah 15w still muntah lagi.. on off

saya tak puasa kalau makan ja muntah ni , saya sekarang duk sakit kat perut ni , risau laa 😣

Kalau sy xpuasa sis. Kalau ad ura2 nk munth terus berbuka. Perut kosong. Nnti jdi gastrik.

3y trước

Okay baikk.. terima kasih atas pandangan🥰

selalunya baru² lgi tak digalakkan puasa..sebb baby perlu byk nutrisi..

tak larat jangan puasa kesian baby tu ..