baby baru nkmula makan

hai ibu semua. baby saya baru nkmula makan minggu depan, jadi nkbertanya . mcm mna ibu ibu aturkan masa makan dgn minum susu ? dan baby dah boleh makan buah ke atau just bgi bubur kosong saja dulu ? terima kasih ❤️ #firstbaby #bantusharing #ingintahu #firstmom

3 Các câu trả lời

anak sye masa 6m, sye x bagi bubur kosong. teruskan complete meal. x perlu 4dr kalau parents xde history allergic yg teruk or bby xde eczema or any skin problem or allergic. anak sye 6m, dh mkn mcm2, mee pasta lempeng pancake oat nugget ice cream buah, yg penting semua kena buat sendiri and make sure x garam and gula sampai umur 2y. and elakkan nestum cerelac dan seangkatan dgn nya. susu sye bagi masa nak tidur je. or ikut demand baby, tapii semua sye bagi selepas makan, sbb kalau bagi susu dulu, baby akn kenyang and xnak makan dh. 6m even bukan fasa makan utk kenyang but baby kena try jugak makan atleast 1sudu per day or meal. and u boleh follow happybabyfoodmalaysia dkt fb.

awak ada fb tak? follow fb happy baby food malaysia. dekat sana awak akan dpt info yg tepat tentang pemakanan baby. texture yg mcm mana baby makan. cara kita nk bagi baby makan. nak resepi baby pon boleh dpt dkt sna. 4dr ni nak buat boleh tak nak buat pon xpa. terpulang. fungsi 4dr utk kena pasti baby alergik dgn makan apa2. kalau nk mknn lengkap terus pon xjadi mslh. sy xbuat 4dr juga. sy direct bg pg mcm oat+buah. lunch bubur+sayur/ayam. snacking ikot la nk bg buah boleh terpulang

klu sye, gap mnyusu dgn mkn tu sejam lebih.. mula2 sye bg bubur kosg dlu, dlm 2-3 hri.. lps tu bru campur bubur dgn puree syur.. awal2 tu sye bg mkn sehari 1x.. lps nmpk mcm da ok, anak nk mkn.. bru sye naikkn 2x sehari.. mkn sblum mndi pg & ptg..