betui ke

Hai bonda... Betul Ke klau kita guna pakaian yg kita pkai semasa berpantang Dan kita pakai kembali selepas habis pantang akan myebabkan kita meroyan?? ...

53 Các câu trả lời

Ikot kprcyaan org tua2 dlu mcm tu la.. Apa pkaian kain bju smua dh pkai mse pntang xleh dpkai stlh hbs pntang.. Itu sbb org dlu kala bju dua helai kain dua helai. Xleh pkai lawa2..aftr berpntang simpn smula bju tu utk brsalin akn dtg lak.. Kdg3 tpk jgk apa kaitan meroyan ngn pkaian tu smue.meroyan itu mgkut emosi.. Mgkin la sbb xnk kite sbgai isteri ni berhias lbh lawa2 tkut nt suami tergoda mse dlm pantang. Mcm tu kot yak fahaman dedulu.. Klo ikotkn kprcyaan org dulu kala mmg byk pntang larangnya.. Pd sesiapa yg di jaga oleh org yg kuat berpntang.. Mka srba serbi berpantang wpn zmn dh smkin moden..wallahualam..

Pendapat sy kalau benda berkaitan kepercayaan ni tak ada dlm al quran dan sunnah eloklah dijauhkan. Mintak semua jangan percaya. Sebaiknya berdoalah pd Allah utk semua kebaikan. Jangan sampai jatuh syirik dan kurafat percaya benda karut marut ni. Peganglah pd aqidah yg betul bukan kepercayaan karut. Sy juga ikut kepercayaan org tua2 mana yg logik akal sahaja. Kalau risau sgt meroyan ke apa..seeloknya kita berdoa dan bergantung sepenuhnya pd Allah bukan pd baju2 ya..😁

5y trước

Terbaik...

Bila sy ckp cmni kat husbnd, husbnd sy kerut kening n dia ckp cmni "are u kidding me syg??" hahahahaa... Sy now preggy no3.. Alhmdulillah ank first n second sy pkai jek bju mse pntang smpai skrg, xde pape pun jd sis.. Doa n jgn pkir bkn2, stop dgar mitos2 mngarut. Huuhuu

Yela awk.. ada jg mkcik yg ckp dgn sy mcm tu.. then die ckp, mak kamu xda bgtau ka.. sy jwb balik.. semua bgantung pd kita.. sy ada tanya pd mak.. mak jwb.. org dulu mmg macam2.. jwpn mak pon sama.. bgntung pd kita..

Fikir yg baik baik minta pun yg baik baik ... Inshaallah xde ape sis saya masih pakai baju yg saya last pantang 11tahun yg lalu Alhamdulilah xde ape 😊 semoga ibu ibu semua sentiasa di dlm lindungan Allah

Habis tu 44hari berpantang, baju baju tu semua kena buang ke lepas habis pantang 😏😏 nak tanya soalan pun biar beragak sikit lerrr🤦‍♀️ makin bnyk mengarut dah soalan soalan kat sini.

5y trước

Kan. Kadang naik menyampah ngn soalan masing masing. Nak tanya boleh. Kot ye pun biar yg logik laaa🤦‍♀️🤦‍♀️

ish x pernah dgr cm ni..sy pki je klu selesa.... x de ape pun..setahu sy meroyan tu akibat dr diri kt yg stress semasa pantang..mungkin letih ke, byk gangguan sbb kt masa ni tgh kotor darah nifas...

Bukan meroyan..org tua kata nti saket xnk pergi..kalau kita pkai bj sama nti kita saket2 lg..org tua kata..kita ha..jela..mmg xpkai kot..bj pantang lgn pjg.tebal..pkai time pantang saja lah

Benda tak de dlm agama x boleh ikut sis. Kalau kita fikir baik, baik lah dtgnya.kalau balik pada agama. Tak ke mmbazir. Agama Islam x suka pembaziran.

Tak pernah dengar pun. Saya pakai je baju2 tu. Takkan nak buang plak. Membazir plak. Jangan ikut sgt mitos2 org2 lama Ni. Banyak yang mengarut je.