Makanan untuk bayi

Hai. Boleh mintak pendapat tak? Okay ke bayi saya 6bulan 17hari. Bila saya suap bubur memang dia taknak langsung. Buang balik. Tapi bila saya cari inisiatif lain bagi dia makan nestum atau cerelac gandum tu. Dia nak makan abis licin. Okay ke yaa? Kalau saya bagi kentang putar kfc tu pun dia makan, tapi kalau saya buat sendiri dia taknak pun😭 Sebab berat bayi saya sebelum makan memang meningkat banyak. 9.5kg masa 5bulan. Tapi haritu cocok untuk 6bulan lepas dia dah makan cuma 9.7kg sahaja. Saya risauuu kalau berat dia taknaik sebab dia taknak makan bubur ke apa. Okay ke ya kalau saya bagi makanan tu? 🥲 #seriusnanya #firstmom #firstbaby #bantusharing

6 Các câu trả lời

try campur cerelac dgn bubur kosong atau campur dgn benda lain.. contoh , cerelac + kentang , cerelac + brokoli, cerelac + pisang, .. kot dia boleh terima .. tak pon bubur kosong tu awk cuba cmpur susu yg dia minum biar ada rasa susu .. sometimes baby sy ada jgk hari yg dia buat taknak mkn.. kadang sy buat oat + ubi manis.. oat + mangga.. oat + biskut rusk .. kena reka2 menu

11mo trước

sy beli shopee .. murah je x sampai rm10 pn

since sis da introduce mknn bperisa kt baby, da x bley gne 4 days rule mcm bubur kosg/ bubur+ syur.. terus je msk mcm menu kte tp x letak garam gula lps tu blend halus.. msk bubur+ sup ayam/ butterchicken.. kt fb/ google ade mcm2 resepi mnarik.. bley bg anak puree buah+ oat/bubur nasi tp lebihkn buah..

11mo trước

sye ade jmpe kt ig.. ptambahan berat baby stiap bln.. memg ble da 6 bln ke atas, da slow sikit.. x mcm awal2 dlu..

Masa suap dia tu awk suap diri awk jugak. Slow2 dia tiru. Bby ni jenis curious dgn ap kita mkn. Then cuba pelbagai kn mknn. Letak perasa baby mcm mirepoix ke chicken feet stock ke. Boleh search cara penyediaan. Sis follow group hbfm kt fb. Blh refer situ mcm mana nk attract bby mkn

awal2 sebelom intro bubur awak dah bagi baby cerelac, nestum dgn kentang putar yea? nestum and cerelac tu manis. kentang putar kfc tu ada garam, msg awak tak sesuai utk baby. baby boleh jadi picky eater. sbb dia dh rasa mkn yg berperisa

11mo trước

sy pakai oat organic biasa je awak. boleh. sy xpakai yg baby punya pon. xpe awak cuba intro yg makanan seakan2 mcm baby suka. lepastu penambah perasa awak bg tambah mcm buat. dlm oat sy tu sy letak 3jenis buah berlainan. manga, buah naga dgn blueberry.

for me cerelac manis, sy tak bg unless btul2 emergency. buat 4 day rules x? then menu bbur dia mcm mana, ada protein, serat? ada bg snacking buah? kentang putar sendiri buat mcm mana? ada tmbh protein, serat?

11mo trước

lelain means buah apa yg dh try?

Baru2 ni normal dia xnk mkn sgt. Tp awk dh bg nestum tu ada gula tkt dia xnk mkn bubur kosong. Buat bubur cmpur sayur ikan ke ayam thn blend. Nk campur buah2 pun ok