Ibu yang ada GDM mesti bersalin sebelum 38w ke?

Hai, ada ke sini yang berpengalaman dengan GDM? Betul ke baby kena lahir sebelum 38w jugak? Sebab baby saya sekarang 36w tapi masih kecik 😞 #firstmom

25 Các câu trả lời

Masa scan baby Dr kata kecik/normal? GDM makan ubat tak boleh lebih 38 weeks. Sehari sebelum 38 weeks jika tak bersalin normal juga kena pergi hospital utk induce. Jika GDM tanpa makan ubat/insulin tak boleh lebih 40 weeks. Then if lebih 40 weeks kena pergi hospital la utk induce. Saya GDM mkn ubat so induce dpt bersalin normal. Baby lahir 2.72kg je tp tumbesaran dia normal. Lagipun sy jenis kecil & rendah so ok je. Lps masuk wad sehari sebelum 38w, dr start induce esoknya 5pm mcmtu. Induce ke-2 guna belon baru start sakit yg bertambah2 smp menggigil lutut setiap kali kontraksi dtg. 9pm belon dh keluar. Bersalin 4am.

sy gdm ubat+insulin & drh tinggi.. dkter pakar dh bg surat serah diri pd 21/8/22 utk msuk wad.. 22/8/22 date bsalin.. ptut due 5/9/22.. so kena serah diri awal 2minggu.. air ketuban sy x banyak.. n bby sy berat 2.6kg je..dkter kata normal.. doakn sy ibu2 semua..ni bby first.. sy tkot sgt skrg nie 😭😭

2y trước

Sy 37 weeks, hr Ahad masuk 38 weeks. Sama la, kena serah diri 21)8. Sy GDM, ambil ubat Metformin. So kena bersalin 38 weeks. Due date 4/9/22. Lebih kurang je tarikh kita ye. Sy scan 37 weeks berat baby 3.3 kg. Doc kata normal je berat tu. Ni anak yg ke-6. Anak paling berat 3.91 kg. Semoga dipermudahkan proses bersalin buat para ibu.

gdm sllu nye akn problem kalau terlebih air ketuban, baby besar atau baby lemah je kene bsalin awal dari 38minggu . saya dlu baby besar 4kg so besalin induce drip masa 37weeks . tapi tetap emergency ceaser .. baby tanak keluar ikut bawah .. huhu

Sy gdm diet control. Biasa risiko ibu ada gdm ni, baby besar, air ketuban banyak. Tp so far setiap kali check up, air ketuban sy normal. Berat baby pon ok.. Sy bersalin 37minggu sbb da pecah ketuban. Alhamdulillah baby pon ok x besar sgt. 2.8kg

gdm insulin kena bersalin 38mgu xblh lebih,klau gdm diet cntrol msih blh ikut due...mcm sy dlu hamil ank pertama gdm diet cntrol bersalin pn overdue 40mgu 2hri,ank slung dh 4thun dh...skrg hamil ank kedua 33w,alhmdulillah hamil kli nie xdk gdm..

sy pn gdm on insulin n ubt..mgu depan bru bincang dgn doc mcm mne...tp nurse dh ckp lw gdm insulin mmg kene serah diri 37 or 38 minggu..skrg sy bru 32 mggu..moga kita sesama dipermudahkn segala urusan bersalin nanti..aamiinnn

tgk keadaan jugak..37week baby da matang da..kalau ada tanda2 37week tu pun da boleh bersalin..apa2 tunggu apa nasihat dokter..😊 selamat bersalin yer..semoga dipermudahkan segala urusan..🤲

Setahu sy kalau ada GDM x boleh bersalin overdue sbb takut baby besar x muat ikut laluan jd kena induce @ C-section sbgai jln terakhir macam yg berlaku pada sy masa ank 1st serah diri pada 40w.

saya dgm on ubat, doktor dah inform kena serah diri 2 hari sebelum 38 minggu. sepatutnya due baby 29 sept, tp kena serah diri 14 Sept ke hospital kalau baby tak keluar lagi sebelum 14th.

Mcm saya gdm on insulin dan ubat jadi terpaksa bersalin 38 weeks, baby saya pown sama kecil je saiz dia,tapi doktor dh bg tau kena bersalin 38 week atau lebih awal