Saja nk cerita…

Fikiran sy ni mcm tengah blur2 xtau nak cakap camne… Sy nak scan sbb dah 8 weeks kt swasta, doc kata tak payah scan lagi sbb masih terlalu awal. Dia suruh scan bila dah 12w. Pastu sy tanya kalau nnti dh 12w bkn ke dah kena buka buku pink? Doc ckp ya betul, suruh sy pergi je KK utk ambil ubat atau apa2 yg patut lah (folic acid,dsb). So sy call KK, dah citer sekian2 nurse KK tanya confirm ke pregnant? Sy ckp ya kalau ikut upt tu. Tapi pegi swasta kata xnak scan so sy pun x pasti lah. KK ckp peliknye kalau dh 8w patut bleh nampak dah.. nape dorang x scan? Entahla sy pun tak tahu sy jwb 😅. So xpelah nurse pn set apointment buka buku pink bila dah 12w. Hurm sy pelik nape org lain post kt sini dorang mcm senang je ckp nk scan, boleh je scan. Nape sy mcm susah sgt nk dptkan scan tu 😅. Apa ayat yg betul nak ckp eh.. doc tanya, ada bleeding atau ada masalah apa2 ke? Memang takde masalah. Even morning sickness pn takde. Kalau mcm tu, awk sihat la tu so xpayah risau apa2 katanya. Hmm sy pun xtau kalau sy sihat ke tak, yg pastinya dh berapa kali admitted tahun ni dgn mcm2 sakit. Baru je 4 bulan abis medication dan lg kne follow up bulan depan. Sy tgh fikir apa perlu sy buat skrang ni.. skrang sy x ambil apa2 ubat termasuk acid folic sbb nya KK tak ckp pape pn. Takkan sy nak memandai pegi beli sendiri. Rasa pelik pulak pengalaman mcm ni.. sampai sy pn x tahu nak anggap sy pregant ke tak.. kdg pun mmg lupa pregnant, berlari sana sini. Selagi x nmpak baby slagi tu la sy confuse/tak percaya.. tak sabar menunggu sbulan lg untuk cukup 12 weeks.. lama terasa masa berlalu.. #ttc2years #firstbaby

19 Các câu trả lời

Saya mase nk scan tu baru 5 mggu.. nurse dkt kaunter tu gelak2kan bila saya ckp nk scan buat pengesahan kehamilan. Dia kate positive ke? ‘Awak check bpe kali? Ade turun darah ke? Kalau 5 mggu nk check ni xnmpk ape la tunggu nnty minggu 10 baru scan’.Saya ckp saye dtg niat bukan nk tgk baby saye 1st time hamil dan nk tau adakah kantung luar atau dlm rahim tuje..nurse tu dia masih senyum2 sinis smbil amek ic saya ambil ckp ‘kalau xnmpk ape rugi ja, lgpun sini xde tvs ade scan perut je’.saya diam je malas nk reply..masuk dlm jmpe dr. Masya Allah Dr sgt supportive.. dia pun seronok bile nmpk kantung n nmpk janin pastu nmpk kedip2 jantung baby.. dia usaha byk kali nk dptkan heartbeat baby.. saye pun tau terlalu awal tpi Dr plak yg excited sbb dia kate jarang la org 5w boleh nmpk janin jelas. Mulut Dr tk putus2 ckp alhamdulillah rezeki awak. Waktu tu dgr degupan pun sayup sgt sup!sup!sup! dgr gitu je 🤭 sebelum keluar Dr tnye saye ade pape mslh tk bile hamil? Saye ckp saye mmg ade gastrik yg teruk jd bile hamil saye rasa bloated teruk smpi rasa mcm nk trigger gastrik tu balik.. so dia bg saya beberapa ubat dan ade ubt yg doc bg surat utk saye cari kt farmasi luar.. so saya sharekan pengalamn ni dgn sis. Pointnya kdg2 kite perlu amek tau jgk ape yg perlu diawal kehamilan ni dan kene berkeras sikit dgn org yg mulut ‘pandai’ sgt ni… 🤭

1y trước

Swasta.. saya tk bg pun bad review sbb doc dia best lgpun bile swasta ni kite byr kan.. so suka hati kite la nk buat ke tak 🤭

Pelik nya doc tu dia tgh badmood ke apa masa tu, saya rasa better awak try pergi klinik lain untuk 2nd opinion. 8weeks dah boleh sangat dah nak scan untuk confirmkan prgenancy kadang2 dah boleh nampak jantung siap dah. Scan dulu sebelum buka buku pink at least dpt confirmkan yg betul ada janin dan kantung dalam rahim, bukan chemical pregnancy, bukan ectopic pregnancy, baru la tak sia2 nak bukak buku pink nanti. Acid folic mmg kena makan 🥲 kalau awak takut nak beli sendiri kat farmasi saya syorkan awak refer kat klinik swasta lain n jumpa doc lain. Saya yakin doc lain akan soh awak makan folic acid setiap hari. Ayat dia macam ni “nak jumpa doc n scan untuk confirmkan pregnancy”

Sy semangat pegi terus klinik lain lpas baca komen2 kt sini.. ya ampun lahaii.. dah nampak jelas dah. Lajuuu jantung dia.. syukurr Alhamdulillah. Nampak kantung besar wlopon baby cenonet lg. Da nk masuk 9w da pun ikut ukuran. Sy tanya jgk pasal folic acid tu, doc tekejut dia ckp mmg kena makan folic acid. Sbb sy xtau nk beli yg mcamana so doc bg utk sy.. aduhai. Yg doc dlu tu wlopon sy rasa tak meyakinkan tp sbb dh down terus rasa xnk check dh. Hmm apa lah.. skrang sy dh boleh relax sikit.. 🥹

sebelum sis pergi scan mana mana klinik, tips saya call dulu supaya kita tahu klinik tu ok tak. saya selalu if frontdesk call friendly kita tanya ok Insyaallah servis okay. masa call boleh cakap terus, saya dah urine test positive cuma saya nk confirm pregnancy and scan for early pregnancy untuk check kantung. sonobee, klinik sofea okay. friendly and baik kalau area cyberjaya/ dengkil 😬

mungkin kes situ mejoriti tk nampak apa2 kot masa 8w ... tktau la sebab sy buka buku pon 12w n tkde scan... hehe 12w tu baru start mkn ubat kk . tpi boleh je nurse kata dri awal mkn acid folic sndri... biasa farmasi tahu apa yg boleh ambik dgn tk boleh ....tapi tak best la bila doktor buat kita tertanya2 macam jarang jadi kes cmni slalu swasta buat je scan sbb kita bayarkan 😂😂

11mo trước

Alhamdulillah sis sy dah 5 bulan.. lawak pulak ingat pengalaman awl2 dlu x tau apa2 haha. Masa 18weeks sy nk pegi scan dkat klinik swasta, pun sama jgk kata xpayah scan dulu, just tggu 20w bru scan. Kite ni risau baby ok ke kat dalam. Pastu pegi tempat lain pulak scan utk insurans, alhamdulillah doc ckp baby aktif sgt. Cuma sy heran kenapa stiap kali sy nk scan dorang x bagi 😅. Kena ada alasan kukuh pulak utk scan. Org lain mcm rilek je ckp nk scan terus dapat hahaha

pergi je klinik swasta yg lain sis..ckp nk confirmkan kehamilan..kita pun nk tau juga kantung dlm rahim ke luar rahim..saya dulu awal2 pergi masa baru 4-5week pregnancy gitu..nk make sure kantung betul dlm rahim..nanti doktor suruh repeat scan lg bila dah 6-8 week utk dgr ada heartbeat ke tidak baby..dah confirm baru saya book utk buka buku pink dkt kk..

Cari klinik swasta lain utk scan. Bkn sbb pregnancy confirmation shj tp nk pastikan kandungan normal (jika ada), kta takut ectopic, molar pregnancy dsbg supaya tindakan cpt² diambil. Itu shj. Acid folic sbnrny xperlu tunggu buka buku pink, dr sblum pregnant dh mmg boleh consume. Once upt +ve, cpt²la makan acid folic utk mmbantu perkembangan baby.

Beli jela sis asid folic tkde masalah pun, even sblum pregnant pun boleh je makan asid folic tu. berkaitan scan mungkin doc tknak awak risau kalau masih belum nmpak baby. But if saya dkt tmpt sis, kalau doc swasta kata tk boleh scan, saya pergi je swasta lain smpai puas hati. Kita bayar bukan tk bayar

Aik klinik ape la mcmtu. Mcm saya pegi scan 5week tk nmpk kantung so dokter bg lg 2minggu kne dtg balik. Skrg da 8week nak buat scan cume tk sempat aje lagi nak pegi scan. Lps je scan teruss buat buku pink . Time saya pegi scan 5week dokter suruh saya mkn acid folic. Tk kisah brand apee janji makan.

kalau saya pergi je klinik lain. saya scan 5w pun dah nampak kantung. dr suruh scan balik dalam 7-8weeks. acid folic tu makan je wajib makan lagipun kandungan awak dak 8w kena makan dah tu. kalau ada klinik lain pegi je klinik lain jangan dengar cakap satu doktor je.