Mommies ada pengalaman minum air selusuh?

Doc/nurse pesan jgn minum air selusuh nanti uri lekang. Sakit contraction akn jadi lg teruk. Apa pengalaman mommies? #bantusharing #ingintahu #firsttimemom

7 Các câu trả lời

pernh..tapi sy pnya minyak selusuh..sapu dekat perut..3 hari lagi nk due date bersalin...dh rase contraction sakit sngt...rase mcm nk pecah perut...check2 hospital..bukaan baru 1 cm....lepastu dr dgn nurse dh syak mesti ambik air selusuh..mmg kne marah on the spot...sbb x elok sebenarnya...badan kita x ready lagi nk bersalin...tapi dipaksa...lama juga tahan contraction tu...dari pagi smpai ke mlm bukaan still 2 cm..xtahan sngt sakit..smpai ambik ubat tahan sakit.. Alhamdulillah pkul 3 pagi...dgn izin Allah tiba2 bukaan dh 10cm..terus bersalin normal...nk kata better jngn ambik air selusuh..sbb menyukarkn lagi proses bersalin tuu...

8mo trước

Awk guna minyak selusuh tu dibuat dr apa ek?

tak pernah . Walaupun dh anak dua , ttp tak minum . Alhamdulillah semua lancar , aslkan tau cara meneran & byk dgr advice doktor .. sbb sy dh byk dgr pengalaman sesetengah org minum air tu contraction jdi sakit sngt2 walaupun bru 1-2 cm .. Kdg2 boleh membahayakan nyawa ibu dan anak .. Mak saya & mertua prnh bagi , sy ambik je tp sy tak minum langsung sbb tak nak ambik risiko , apa2 nnti kita yg tanggung .

8mo trước

Fahamm..mak sy pn ada jgk suruh minum, risau lak cmni..

Dr, bidan n nurse semua pesan pd sy jgn minum air selusuh. Kalau nak minum juga, sakit tanggung sendiri. Minum air selusuh ni ibarat induce huhuhu takpayah ler nak ikot cakap org suh minum, kita yg menanggung sakit nanti

Tak pernah. Walaupun saya first mom, saya tak pernah buat benda pelik2. Hehe saya memang follow advice doktor je. Suami pun selalu backup saya sebab dia lah orang yang paling banyak bertanya kat doktor.

yup air selusuh blh bt pressure y tinggi pd contraction.. pengalaman sulong y xkan lupe n menyesal ikut Kate org.1cm tp mcm nk tercabut nyawe..bukaan dah la slow

8mo trước

Oh ok sis tq

jangan minum. baca pengalaman orang banyak yang teruk dari okay. lagipun bukan keperluan.

8mo trước

betul terpulang. rasa berani nak minum, cuba la. macam saya cakap, ianya bukan keperluan.

saya xminum