Bayi 5 bulan menangis nak makan

Dlm dilema... Ksian ank 5bulan menangis lpar..susu xnk... Nk bg mkn takut..sebab baru 5bulan kn... Buntu saya...apa patot sy buat.. ? #pleasehelp

Bayi 5 bulan menangis nak makan
7 Các câu trả lời

Actually baby dah boleh start makan dari 4 bulan tapi kena tengok tanda tanda yang dia dah ready untuk makan. 1. Dia dah boleh duduk sendiri dengan support 2. Dia bukak mulut bila nampak makanan or bila kita cuba nak suap 3. Dia dah start hisap tangan or apa apa benda lain 4. Kepala dia dah kuat Also, 4-6 bulan dia tak boleh makan makanan yang susah untuk telan. Kena yang cair. Kalau nak campur mcm cereal dgn air. Tak boleh air masak. Kena air susu dia. Susu formula or susu badan. Dia kena liquid food kalau boleh. Tapi portion dia hanya 1-2 sudu besar sahaja 1 hari Kalau nak tukar 1 makanan ke 1 makanan yang lain, kena tunggu 3-5 hari sebab kena tengok kalau baby ada allergic atau tak sesuai dengan dia. Ni saya punya info dari doctor sebab anak sedara saya dh start makan dari 4 bulan sebab doctor yang suggest. And kalau google pun, ada keluar kajian yang menunjukkan.

3y trước

tp anak saudara sy tu xrujuk dr ke apa...hihihi... mcm2 diorang suap ha... smpai skrg dia dah 8bulan... sy pun risau nk suap ank mkn..sebab tekad dah nk tunggu smpai 6 bulan...tp mlm tu terpksa juga bg.. sebab nk sgt mkn. lpas mkn main mcm biasa..tp tu last lah sy bg.... sy pun xbrani tggung risiko....

Sy berpendapat sama dgn komen si anonymous di bawah. Cuma KKM buat garis panduan sama rata iaitu 6 bln. Sebabnya ada budak yg lambat perkembangannya. Menurut kajian, paling awal 4bln dan paling lmbt 8bln baru boleh start mkn pejal. CUMANYA sebaiknya saya sarankan puan bertanya pakar yg berkaitan sendiri. Kami hanya boleh beri pandangan tp tidak bermakna pandangan kami betul 😊

3y trước

Biasa lah tu.. Semua org ada pendapat masing2. Tapi yg membuat keputusan tetap kita. Usah risau sis. Raikan kepelbagaian. 😘

Subahanallah.. comel sgt anaknya 😍 saya anak smgu sblm 6m da bg makan. bubur cair takda garam. its okay kalau mommy nak bg makan da. tp saya tak galakkan bg nestum sbb dalam tu ada kandungan gula. risau nnti bila kita start dgn nestum tu bila nak bg bubur anak taknak sbb da biasa makan yg ada perasa. cuba buat kam bubur nasi cair2 bg pada anak. moga Allah mudahkan 😊

3y trước

ok2...baik..terima kasih byk2 ye...🌹

mommy..ada yg baby dh start lapar..mommy boleh masak nasi, air beras tu bg kt baby..klau ikut nurse sebelum /1week sblm dh boleh bg mkn dah...bg yg cair2 je...mksudnye bubur cair..cm sy prefer air nasi tu. boleh xde mslh

3y trước

smlm sy ada bg cerelac..buat cair je...alhamdulilah dia pndai mkn...knyang elok je dia main...seronok tgok dia mkn.tp tu lah..dlm hati risau....tq ye utk pndangan puan..😃

apa2 keputusan, tolong consult dgn Dr. nangis baby ad bnyak sebab. baby bwah 6 bulan xboleh bg mkanan slain susu mlainkn atas saranan Dr. jgn decide sendiri ya.

3y trước

yup btul

https://youtu.be/5IrBUFmQKec hi mommy, anak sy pun makan 5 bulan lebih..sy ade senarai makanan sayur buahan yg sy beli dan cara buat puree kat link ni🙂

3y trước

terima kasih infonya..nanti sy tgok link yg sis bg tu..😃

better tunggu 6m