Bby tersumbt hidung, batuk dan kahak

Dh pegi jumpa dr swasta tp depa just bg sedut wap tuk cairkn hngus n kahak..sbb bby msih kcik tiada ubat tuk bby..ada x mommy suggested ap ii tips or produk tuk bntu bby buang khak dan tersumbt hidung dia tu .rsau sgt dh 3 hri dh..rsau effect paru ii ja kalau bby msih ad khak dlm bdn dia ,😭

1 Trả lời

Ni cara saya ya. Anak saya sekarang dah 1 tahun 5 bulan. Saya tak pernah bawak pergi klinik untuk neb. Apa yang saya buat - Tepukan percussion. Ni yang wajib parents kena tahu dan belajar. Percussion ni yang paling efektif untuk keluarkan kahak baby. Ia melonggarkan rongga pernafasan baby jadi baby boleh bernafas. - Perlu ada nasal aspirator dengan nasal spray/drop. Saya pakai nasal drop. Tak reti nak guna yang spray. - Saya mandi kan dengan air lemon. Lemon tu tak perlu perah. Hiris je. Pastu letak dalam bath tub baby yang berisi air suam. - Jauhkan baby daripada smoker dan orang yang tak sihat. Kalau nak dekat dengan baby jugak pakai mask, cuci tangan. Yang smoker, mandi dan tukar pakaian baru. Baru boleh dekat dengan baby. - Rumah kena sentiasa bersih daripada habuk. Sapu atau vacuum rumah setiap hari. - Set suhu yang optimum untuk anak. Pastikan suhu persekitaran tak terlalu sejuk atau terlalu panas. Macam saya on aircond. Suhu antara 23-25 je bila baby tak sihat. Alhamdulillah. Ini sahaja yang saya buat. Harap membantu. Semoga baby cepat sembuh 🌹

12mo trước

Sama-sama. BTW saya pun first time mom. Pernah tanya doktor masa 1st time baby jadi macam tu. Doktor kata memang takde ubat untuk baby. Doktor yang advice untuk percussion dan sediakan nasal aspirator. Neb pun doktor tak suggest masa tu Alhamdulillah, saya ikut advice doktor. The rest tips are extra mile effort saya. Cuma doktor ada pesan kalau pernafasan baby jadi laju dan dada baby berlekuk baru bawa ke klinik.