syirik atau tidak

Dekat kampung saya..ada benda ni jadi kepercayaan org tua2...btul ka kalau gerhana ni perempuan mengandung kena sorok..x bole kena chaya gerhana..kalau habis gerhana baru bole keluar...kat kampung korang ada x benda kepercayaan mcam gini...🤔

11 Các câu trả lời

Baru2 ni sya terlupa gerhana,dgn cuaca pns lg pergi jln2 kat rumah ats air,tmpt mntua😅 Tp xpe yakin dgn kuasa Allah aje. Sbb 4taun yg lalu bertemu jg dgn gerhana ni msa preg ank 1st,ada jglh kluar rmh sbb masa tu mc bkerja kn. Ramai jg kwnw dkt ofce suru balik,tp sy xendah pn. .pastu bila melahirkn adalh tanda bulat dkt kpala ank,tu pn xtaulh sbb gerhana kh @ pn sblikny. .

Saya baru tau pasal ni. Masa haritu saya mengandung saya keluar atas urusan kerja. Sekejap2 je la kena cahaya pun sbb dari kedai nak ke kereta. Alhamdulillah lahir semua okay

Khurafat tu.. gerhana ni salah satu tanda kekuasaan Allah swt & juga tanda kiamat. Kita ada 6 rukun Iman, cukup beriman dgn yg tu insyaAllah tak lari dr landasan yg betul.

4y trước

Tu la..nak melawan pun susa..sebab diorang dulu makn garam dri kita..so dengar je la

ibu sy ada pesan gak haritu masa gerhana, xkasi kuo uma smp la gerhana tu habis.. kebetulan hari kejadian mmg sy xde plan nak ke mana2.. dok uma ajela

Aah. Sy ada dgr. Kalau gerhana kita nk tgk pun tak boleh. Katanya takut bby keluar ada tanda lahir kt muka la ape la. Sy layankan aje.

Yg sy tau. Nabi soh kita dok umah dan buat solat sunat gerhana. Xda soh kita pi beramai2 tgok gerhana tu. 😁

Kalau saya pulak nenek saya marah lau gerhana matahari ad. Saya kuar jalan2 masa mgndung ni tkt apa2 blku kt bby.

Syirik sbb tu ibarat kpcayaan thadap ssuatu benda slain allah

Dekat Indonesia pun klw orang mengandung ada gerhana kena masuk bawah tilam

4y trước

Hahaha..lain2 ye