Diperli lambat berjalan

My daughter 11m 3w.. MIL kerap tanya knpe masih belum berjalan sndri.. MIL juga sllu ckp anak lmbt berjalan sbb tak pakai baby walker.. Sy mmg bertegas taknak gunakan baby walker utk tujuan keselamatan.. And sy juga tahu masih normal utk usia anak sy jika masih belum boleh berjalan.. Mommies kat sini boleh share tak umur brpe anak mommies berjalan sndri ☹️ #firstbaby

43 Các câu trả lời

Thank you mommies sudi jawab soalan sy.. Ye, sy sllu senyum je and ckp “inshaaAllah tak lame lg ma”.. jaga hati mertua 🙂 Sy sllu ckp pd suami - “Be patient..have faith..trust the process”.. Besides, MIL baik.. But maybe this is her 1st grandchild.. so jd terlebih concern 😅 As for me, i know my baby is fine and healthy.. Anak sy mmg aktif, tak dok diam.. merangkak keliling rumah, berdiri pgng kerusi, meja, slowly berjalan menyusur dinding.. And mulut nye mmg bising 😂👍🏼 mcm2 bunyi ade.. My aunt told me “ni jenis dpt mulut dulu ni.. baru kaki” 😅

2y trước

klau MIL awk ckp mcm tu...awk just senyum je...biase la budak ni jnis lain²...ank buah sy setahun sebulan bru pndai berjalan,ank sulong n ank kedua sy pon setahun bru berjalan..tk semua anak sme...kdg ade yg cpt,ade yg lmbt..mcm berckap jgk...ade budak cpt bercakap,lmbt jalan..ade plak yg lmbat berckp,cpt berjalan..depend pd budak...so kite kne sntiase ajar die bertatih...

ada je yg setahun lebih baru berjalan. baby walker tuu takde kena mengena pon. elok laa tak walker dia boleh explore panjat, berpaut. biar kan je mil tuu. mulut org tua mmg takleh tutup. kalau dia cakap dia lg makan garam, lg saya bawak jauh anak saya sbb tu tanda dia tak hormat kita sebagai ibu. kena ingt, lain anak lain perkembangan. kalau semua sama, IQ budak dalam dunia ni semua sama. sedangkan kembar pon perkembangan lain2 sis.

kuatkan semangat sis...saya dulu pun mak selalu perli suruh beli walker supaya anak cepat jalan..saya x beli walker pon anak dah boleh jalan umur 9 bulan.. merangkak kejap.. ikutkan biar anak merangkak lama sikit...bagus untuk otak baby..tak perlu bangga anak cepat berjalan.. kita tak sedar kita ter skip yang terbaik.. lainlah anak masih tak boleh berjalan lepas 1 tahun 6 bulan..itu memang kena pantau.. insyaAllah anak sis normal

Anak buah sy brpa hari lagi dah masuk setahun,baru mula 2@3 langkah..sbb org ckp klu tumbuh gigi dlu jln mmg lambat sikit,tp xda lah kena perli2,sbb kdg2 budak2 ni dia dah dkt sthun atau dah sthun lbih baru dia berjalan..lg pun anak buah sy dia suka pegang tgn org bawa jalan,so anak buah yg dah besar akan hulur dua tgn utk dia pgg n dia bawa cousin dia pusing2..utk latih kuatkan kaki..

dia nak umur sebulan terus pandai jalan ke? adoi tanya balik,ank laki dia pandai jalan pastu terus pndi bercakap ke..xmenyabo sungguh🙄 ank sdare sy ade yg 7bulan pndi jalan tp lama jugak amik masa nk stabil,langgar macam2,lebam terhantuk..tp sorang lg dekat umur setahun baru pandai,kurang la accident nya sbb tulang paha dah kuat kot..ignore je mil tu,buat2 xdgr..haha

11 bulan lebih anak saya panjat² lepas tu bertatih baru terus berjalan. Takpa sis yang perli pun kadang tak ingat anak dia berjalan bila. Bukan membantu apa pun hehe. Anak saya pula kena tegur eh tak bercakap lagi masa setahun tu. Padahal dah ada word² yang boleh difahami. Apa pun perkembangan anak tak sama asalkan dia masih on track okay je

Hi mommy . Jangan risau ya , semoga mommy terus kuat hadapi mulut orang . Btw , mommy rajin ii la train anak mommy . Rajin main dengan dia . Suruh dia buat hanyak aktiviti merangkak untuk kuatkan kaki dia . Galakkan dia untuk berdiri . Tepi sofa ke , tepi meja and banyak lagi . Ajar dia berjalan tatih . Slow slow okay ? Semoga baby and mommy sihat sihat selalu ❣️

Anak saya , 7 bulan dah berjalan . Tanpa walker . Anak akak saya sama baya tapi umur setahun 2 bulan baru boleh berjalan. Juga tanpa walker. Biarkan je org duk bising kenapa2 anak lambat jalan. Lain baby lain fasa proses perkembangan dia. Asalkan belum pada tahap risiko terlalu lambat perkembangan dia, jgn fikir sgt mulut org. . Just enjoy your babies jurney 😘

Awl lg 11bulan nk suh jalan🤣 ank2 sy dua2 setahun lebih bru jalan, normal je tu sis, selagi ank kite aktif n progression dia ikut umur in shaa allah smpai masa nanti dia berlari la, bgus xpakai walker dr pakai mcm sis kta ats tujuan keselamatan, sis buat yg terbaik dah.. Apa mil kata tu msuk telinga kanan kluar telinga kiri je😬

baby merangkak lama lagi bagus, boleh mengasah motor skills dia, lagi pun pakai stroller ni bahaya, langgar sana sini, jatuh, dok follow mak. elok bg dia main dlm playpen atau tikar lembut letak mainan for distractions, lg banyak aktiviti utk dia asah kaki dgn panjat etc, insyaAllah xlama lg berjalan la tu