?

dari awl pregnant smpai da nk masuk 5 bulan, teringin nk mkn ketam, tp dilarang keluarga mertua nk mkn ketam, sbb 2 alam tkot ade effect pada baby?,sedihnya bila nmpk org mkn dpn mata tp kite tak boleh mkn,padahal bnda tula kite teringin, hanya mampu pendam dlm hati je, makkkk??

46 Các câu trả lời

Sepanjang saya pregnant n ank da nk masuk 3 , xpernah saya dengar pregnant women xboleh mkn makanan 2 alam ni or pantang larang org dulu2 kena ikut. Ape saya nk mkn saya bedal je tapi makan tu xde la sampai over limit x Ber agak.stakat nk rasa tu da kira okay da. Alhamdulillah 2/org anak saya lahir normal n xbermasalah.Percaya dgn Allah sis bukan dgn mitos...*smile*

Makan sikit je sis, buat hilang teringin je. Saya pernah tak dapat makan apa yang saya nak masa mengandung, merajuk dengan orang keliling sampai anak umur 5 bulan. Saya ungkit je, tapi sekarang tak dah. Suami bosan dengar benda sama, so dia gigih cari walaupun kedainya jauh sangat. 😂 Padahal nak jamah sikit je pun, nak dapatkan makanan tu bukan main payah.

sedikit info : Hidangan ketam Walaupun ketam kaya dengan sumber kalsium dan boleh menguatkan tulang bayi, tetapi kandungan kolesterol dalam ketam terlalu tinggi boleh menyebabkan pengecutam rahim si ibu. Ia boleh meningkatkan risiko keguguran. -makan la sikit sekadar jamah, hilangkan teringin tu jgn mkn berekor2 dh la ye.

Sama la kita 😢 dri first trimester smpai dh nk masuk 6 bulan ni duk teringin makan ketam masak lemak tp x dpt2.. Pulak skrg dh mcm musim ketam.. Bukak fb ig asyik duk nampak je org masak menu ketam.. Terliurnya ya ampun.. Sebelum pregnant xdela minat nk makan ketam ni.. Skrg je beriya2 tgk ketam berselera..

makan je awk. sy elok je mkn alhamdulillah. x ada masalah masa mengandung dan baby keluar pun alhamdulillah. awk duduk dgn family ke?. makan sikit je tu tak salah pun. dari nanti keluar baby ngences je hahaha. udah disalahkan kita pula nanti. manusia perangai pelik2 hurm

Kesian pulak sy rasa. Sy faham perasaan tu sis. Sy pon ade benda yg nak makan tapi tak tercapai lagi. Takpe lah sabar je. Tapi kalau ketam tu senang dicari. Cuba sis beli yg fresh, & masak biar betul2 masak. Just makan berpada2 sis. Setakat buat hilang kempunan tu. ☺

Sy 10week hari tu mkn ketam tp tak banyak la sikit sngt sekpr pon tak sampai . Rasa nak mkn tp bile dah mkn tak leh terima dek tekak plak rse nak termuntah . Pdhal sebelum ni minat je ketam . Klau sis nak mkn mkn jela sikit buat hilang rse teringin tu je .

Kuatkan semangat ye sis..💪💪💪💪💪 Boleh je makan ketam.. lagipun kalau orang yang tengah mengidam, bukan makan banyak sangat benda yang di ngidamkan 😂kadang satu suap je dah puas hati,😂

Ya Allah faveret time pregnant Alhamdullilah dah tnggu masa bsalin yg kedua ni pun mmg suka sgt makan ketam . Okay je sis makan jer . Kalau diorang xbg byk awak makan skit untuk hilangkan mngidam.

Awal pregnant sy megidam mkn ketam..ok je mkn...klu ikut ckp org..semua tak leh..lagi2 org tua...sy klu jadi sis..sy ajak je suami mkn..berdua..lagi pun kita control la..badan kita sendiri...