haid atau nifas

darah nifas saya berhenti pada hari ke 40, kemudian saya ada keluar keputihan seminggu.. tiba2 hari ni keluar darah coklet2.. tu darah nifas ke haid?

6 Các câu trả lời

sy rs yg puan kata keputihan tu sbnrnye lendir yg keluar dan ia di kira nifas wlaupun bukan berwarna merah dan puan msih dlm nifas... biasa dlm islam ni apa kita kena faham btl2 yg nifas ni paling kejap satu hari satu malam... atau lama sikit dlm 40 hari..paling lama 60 hari .. jd kesimpulannya dr apa puan story ni ..puan msih dlm nifas.. jika selepas 60 hari yes ia di kira darah haid..mg dpmudahkan segalanya .aamiin disini sy sharekan link utk rujukan puan..hrp dpt mmbntu puan .dan lg satu nnti ms nk mandi hadas..jgn lupa niat utk mandi wiladah dan nifas juga... https://muftiwp.gov.my/artikel/al-kafi-li-al-fatawi/4909-al-kafi-1815-hukum-darah-nifas-yang-keluar-melebihi-tempoh-60-hari#:~:text=MAKSUD%20NIFAS,kelahiran)%20iaitu%20selama%2015%20hari https://akuislam.com/fekah/darah-nifas/ https://pantangplus.com/mandi-wajib-selepas-bersalin/

2y trước

sm2 kasih🫶🏻

darah nifas ada 3 jenis. merah kehitaman, merah pinkish/ kecoklatan, dan kekuningan. mgkin keputihan sis tu sebenarnya sejenis darah nifas yg warna kuning (lochia alba). klau masih dlm tempoh 60hari masih dikira nifas

kalau suci tak sampai 15 hari, dan masih dalam tempoh 60 selepas bersalin, masih dikira nifas..

kalau darah x stop lagi 15hari berturut kira as nifas lagi.

2y trước

tu kena tanya pakar bidang agama la. kalau ikut kn blm dlm keadaan bersih lagi. nak jatuh hukum sye x nak memandai2. nanti salah jatuh hukum lain jadi dia.

maybe dikira period