kaki simpul biawak @ mengkarung

Dah 2 malam tidur tak lena.. kol 2 ke 3 pagi tiba kaki kena simpul biawak @ mengkarung.. sakit memang tak boleh bawa bincang.. ada petua tak nak elak dari terkena lagi?

18 Các câu trả lời

Tido mlm pkai stokin... Tp kalau kena jgak, cth kena kaki kiri, sis angkat tgn kanan tinggi2. Kalau kaki kanan, angkat tgn kiri tinggi2. Sekejap je elok balik.. Xsakit dah. Ni sy baca petua ustaz bagi. Suami sy rajin kena time sy pregnant... Masa mula2 hr tu xtaw nk buat cmne. Mmg kesian tgk dia duk jerit2 mlm2. Lepas je suruh buat mcm ustaz tu ajar, blh dia kena pastu lena balik smpai pagi. Tnya dia ok x? Dia ckp bila buat cmtu sakit jd xlama... Sekejap je.

5y trước

Tq sis petuanya.. pasni klu kena, sy try petua ni..

Kalau sedar, time nak kena tu, tegakkan tapak kaki (pastikan tumit dibawah and stretch). Kalau nak elakkan, tinggikan kaki time tidur. Or tidur mengiring sebelah kiri, bengkok kan kaki dua dua and letak bantal antara kaki. Also make sure, kaki tak kena direct aircond/kipas. Make sure berselimut especially part betis ke bawah.

Kalo sye mse zman muda2 ade jgk kne. Mak sye ajar kalo kne pusing pergelangan kaki tu ikut arah jam, kalo still sakit jgk pusing lawan arah jam.. Da lega tu minx hsbnd urut gune myk pnas dkt betis n pkai stokin.. Sye mse dkt bersalin tu setiao hri mesti kne sekli tiap pgi. Hsbnd la yg terkial bgun tlg urutkan

Nak elak mmg susah. Sy pun kerap sgt kena. Stp kali pg check up mst mengadu dkt doc. Doc suggest minum susu, masa tidur tinggikan bahagian kaki, jgn bg kaki sejuk, kalau kena attack kena bengkokan kaki n goyang2 betis tu sambil gerak gerakan jari kaki. Kalau suami free2, mtk tolong picit kan kaki.

Sy salo kena jugak wktu tido.. Tp tiap kali kena tu cpt2 ratakn tumit kaki tu.. Klu blh brgerak.. hentak je tumit ke dinding atau lantai.. Trus baik serta merta.. 😂😂 ni tips sy pakai dri zaman jd athlet kt skolah ag.. Krem dy xleh bwk bncg.. 😅😅

Punca kena krem tu sebab kurang kalsium. Kerapkan minum susu 2 ke 3 kali sehari. Ataupun amalkan makan batang saderi. Sebab batang saderi ada kalsium dalam tu. Boleh google pasal batang saderi ni.

Tidur alas kaki dgn bantal bg kaki kita tu tinggi...petua dari mak dan mak mertua sy alhmdulillah spnjg pregnant nie jarang kena simpul mngkarung nie.. 😊 boleh tryla

5y trước

most welcome 😉

ya sis Kene konsisten minum susu,Sy pn kerap kene cramp ni,sakit MMG xleh bawa bincang..tp LPs minum susu masalah 2 hilang..nk tido Sy pastikan pakai stokin..

Minum susu or mcm sy x minum susu amik pil kalsium. In shaa allah xkene.. Skrg sy dah 37w xpenah kene simpul biawak..

Makan makanan yang banyak potassium dan calcium. Kalau ada extra budget, boleh cari compression socks.