Jom story pengalaman

Cuba share,paling lama mommy2 bawak perut smpai minggu ke berapa?? Sy dh 40w4d masih xda tanda.. #utkbgsemangat #utksedapkanhati

14 Các câu trả lời

1st baby saya. due 26/4/2018. hari due pagi tu turun tanda spotting coklat+darah sempat lagi basuh baju sidai baju haha dalam tengahari dah rasa macam 20min sekali contraction. still melayan rasa sakit tak selesa tu. pukul 1pagi esok nya tu tak boleh tahan dah ajak husband pegi hospital sebab contraction kerap tapi doktor cek tiada bukaan sangat pun cuma buka 2cm je. warded kejap pastu pukul 12tengahari ngam² nurse panggil masuk lr masuk air drip kat tangan tu macam paksa bersalin sebab terlalu kerap contraction tapi jalan tak buka besar hanya 2-3cm je. dalam lr, 8jam menahan sakit lahirkan puteri 1st saya. dua hari melayan sakit contraction, lepastu dalam lr dgn 8jam lagi menunggu baby keluar hahaha pengalaman yang best sangat bagi saya. 2nd baby. due 19/9/2019. baby breech di usia 27weeks sampai lah 37weeks. memula warded hospital gov dalam 3-4hari. diorang plan nak LSCS saya, tapi tak buat buat juga. lama menunggu sampai anak 1st saya demam² dekat rumah and saya risaukan 2nd baby dalam perut. ikot kata hati firasat sendiri, hari ke 4 warded hospital gov petang tu, decide discaj pastu masuk hospital swasta. lepas discaj hosp gov tu terus pegi hosp swasta yg berdekatan doktor tu pun ambik saya sbg kes Emergency. Pagi sebelum nak ELSCS tu, doktor saya scan tengok² anak saya nak hampir lemas sebab breech kan. betul kata hati saya, kalau saya duduk menunggu giliran utk czer dekat gov tak tahu apa nasib baby saya. semua kuasa Allah kan, dia sebaik baik perancang. Alhamdulillah dah selesai czer dekat private tu, 3hari lepastu boleh balik rumah. ni pun pengalaman yg best sangat bagi saya.

1st baby, 39w 5 hr. Pecah ketiban di ofis. Sempat call husband dan ajak dia singgah makn tghr dulu sblm ke hospital sbb kelaparan & blom rasa sakit. Smpai hospital da buka 4 cm. Lepas masuk air tu bru terasa contraction makin kerap dan makin kuat. Bersalin 4 jam kemudian. Alhamdulillah xterasa lama prosess tu. Cuma beberapa hari sblm tu ramai kawan2 da tegur kata perut nampak da ke bawah sangat. Hr yg sama masa ketuban pecah tu sbnrnya last day sy bkerja sebab nk hand over kerja kat kawan2 ngan update client untuk contact person in charge spnjg cuti bersalin. Sempat buat ke beberapa org je lps tu minta kawan2 tolong update kn.. tu pengalaman saya.

2y trước

Alhamdulillah macam mudah je. Lg best maternity leave trus kira hari tu la kan xperlu amik cuti awal. Kita kalau bekerja ni dok kira2 nk amik cuti awal tpi risau kalau da amik awal tapi xberanak pulak..kena plan semula nampaknya..supaya tak membazir cuti. Bukan la gila kerja tapi fikir juga kalau da ada anak nnt nk kna bwa anak check up ke..anak xsihat ke pun nk kena amik cuti juga ye tak.

1st baby saya 41w 4d , induce 2x tapi jalan tak bukaan hanya 2cm saja then doc pecah air ketuban tapi baby dah berak dalam air ketuban dan ctg lemah kenalah emergency ceaser .. alhamdullillah , 8.58pm baby keluar pada 27/8/20 gender baby girl berat 2.44kg .. sekarang dah 1tahun11bulan .. sekarang saya pregnant anak kedua berharap sangat nak bersalin normal jika ada rezeki due bulan 12 nanti doakan saya ya mumy2 semua ..

time 2018 ,sy mcm awk 40w 4d xrasa apa, ptang tue sy bwk g jln kaki+jogging slow2 keliling kmpung, blik umah smbung lagi dri ruang tamu ke bilik🤣, mlm tue bersma dgn suami trasa dh contraction false, awal pagi esok nya tetiba contraction selang 10 min, tgah hari selang 5min, p hsptl dan bsalin jam 3 ptg... alhamdulillah,now 33w dh, xsbr tggu bby kluar pla awl ke tak ni😅

1st baby and now 33weeks, dah mula rasa false contraction (braxton hicks). Takut juga harap due on time & tak awal sangat. Nak baby sihat je. Papepun stay strong mommy, keep on buat exercise untuk trigger contraction, jalan jalan mall, slow slow ya, and setiap baby dalam kandungan ada tarikh lahirnya, u got this mommy 💪🏻🫶🏻

Kerap contraction waktu 37 mggu 1 hari dah bukak 1 cm pegi cek tu, tggu lagi sminggu waktu 38 mggu 1 hari tu dah pecah ketuban waktu 4.15 pagi then esoknya tu bersalin normal alhamdulillah Allah mudahkan saya bersalin🤲🏻

2y trước

Alhamdulillah sis syukur ya Allah🤲🏻

1st baby 39 minggu 4 hari. risau dah takut overdue. ikut petua org. berjln keliling2 rumah, ptg demam😂. bsok pagi bersalin.

anak kedua saya 40w5d...syok duduk dlm perut..last2 surrender jugak...masuk ubat induce baru jalan bukak besar...😅😅

40w 1 day today.. Still tak ada tanda².. 19/8 ni kena serah diri 🥲

2y trước

Esok kan sis? Semoga semua urusan dimudahkan.

Sy dua² ank keluar 37w 3d.. sy bnykkn berjln dan naik turun tangga..