melahirkan anak pertama

Cuba ibu2 kongsikan pengalaman melahirkan anak pertama, apa tanda2nya, normal or czer, brapa kilo...dsb.. Tq

22 Các câu trả lời

Sy jam 3pg rase sakit pinggang..ingat biase sbb mase mengandung pun selalu skit pinggang..esknye ade cekup di kk sbb berat baik lebih..tapi tak cakap kt nurse pun sakit pinggang..bile masuk tghry sakit mkin konsisten suami ajak g spital..xbawak baju berie sbb ingat false contraction.sarapan pun lempeng je(yg nie menyesal..kalau tahu nk besalin pekena milo ais lebih,mcd ,kfc dlu😂)pastu sampai hospital da 4cm tapi masih thick so doktor declare 3cm..nk msuk wad kne buat ve dlu sbb nurse tgk cm sakit sgt je.doktor cek 5cm tpi labour room penuh cek ctg dlu skli ketuban pecah dgn lendir cmpur darah keluar..masuk lr kul 5ptg 5:12ptg lahir da alhamdulillah.gunting sikit berat baby 3.1kg skrg belum sebulan dah naik dgn jayanye 4.3kg

Sy jam 3pg rase sakit pinggang..ingat biase sbb mase mengandung pun selalu skit pinggang..esknye ade cekup di kk sbb berat baik lebih..tapi tak cakap kt nurse pun sakit pinggang..bile masuk tghry sakit mkin konsisten suami ajak g spital..xbawak baju berie sbb ingat false contraction.sarapan pun lempeng je(yg nie menyesal..kalau tahu nk besalin pekena milo ais lebih,mcd ,kfc dlu😂)pastu sampai hospital da 4cm tapi masih thick so doktor declare 3cm..nk msuk wad kne buat ve dlu sbb nurse tgk cm sakit sgt je.doktor cek 5cm tpi labour room penuh cek ctg dlu skli ketuban pecah dgn lendir cmpur darah keluar.masuk lr kul 5ptg 5:12ptg lahir da alhamdulillah.gunting sikit berat baby 3.1kg skrg belum sebulan dah naik dgn jayanye 4.3kg

5y trước

Welcome

Baby 1st xpandai lg bezakan brixton dgn real contraction. P hospital check da 1cm. Balik ada kluar tanda lndir+darah tp xsakit. 4hari lepas tu baby kurang gerak. P pac check da 2cm. Ctg xcantik sbb asyik sleeping mode. Smpai mak kna sdut gas oksgen tu. Check in 2hari tanpa rasa sakit. Hari kdua check in doktr kata esok boleh kluar. Sbb ank 1st lambat lg. Just pantau prgerakan baby. Sy kt wad siap tolong jaga baby org katil kiri kanan. Dah kita x sakit kan.hehe...malam tu pecah ketuban. Sakit yakmat. Depa bg ubat tahan sakit. Lali+lalok teruk. Tgh hari doktr pakar round check da 3cm, tolak msk lr. Pkul 4.30 ptg baby boy sy kluar. Normal tanpa induce. Anak 2nd n 3rd induce. Hope baby 2020 ni dipermudahkan dan normal jugak

5y trước

😉

sy bersalinkan anak 1st 12jam kat labour room.. pukul 4pg masuk pukul 4. 40ptg bru bersalin esoknya.. sy tak turun tanda tapi rasa pinggang sakit sgt.. pergi hosp cek bukaan baru 1cm doktor suruh balik.. besoknya pergi lagi sbb rasa sakit kat pinggang makin kuat.. sampai hospital cek bukaan baru 4cm doktor decide pecahkan ketuban bg cepat bukaan.. dlm labour room nurse bg induce lagi.. sakit contraction tatau nak cakap smpai saya tumbuk2 dada suami 😂 lps 12jam tahan sakit doktor decide bersalin normal tp kene vakum..masa to rasa da lemah risau takot pengsan je tengah meneran tp alhamdulillah berjaya jugak kluar seketul budak dgn berat 3.36kg..hehehe

5y trước

Wah syukur semua selamat 💖

Dliver mse 38w 4d kalo xsilap. Mula nya pegi hsptl utk refer air ketuban kurg(xde pape balik) blik tu pny sronok minum air klapa muda dgn isinya😂.. Mlm esoknya drah trun skit pkul 3 pgi lbih, Dr cek jln bru bkk 1/2 cm mcm tu..n dr bg plihan nk tunggu or nk balik.sye plih balik sbb seram duk dgr ibu2 bersalin duk menjerit😅😅.. Discharge tgh hri. Pegi la bejalan smpai mlm ke aeon klang.pkl 8/9 mlm mcm tu contraction da start,haaa kibut pegi hspital sg buloh(jauh perjalanan) dgn xbwk beg bajunya. Jdi minx tlg adk hntrkan bag baju dkt hspitl. Esoknya plk 11:24 am bersalin la seketul bdk seberat 2.71 kg. 😄..

5y trước

Wlcm

Dgn hrapn ingt dpt berslin nomal ..tp x. .emgncy czer. .emgncy czer sbb air ktban da pch. .pas 2 bby da brak 2 kli dlm prt. .hmpr lmas. .tp mse ny di hndle oleh doctr pltih. .dlm mse dctr pltih tgh hndle sye. .dtg doctr. .tgk ctg bby da x cntk. .dgn air ktbn yg klua wrna brak bby. .owhh ye time 2 mmg sye rse bby da mngelodak kt dlm prt nk klua. .huhu. .tros doctr mrah. .n mtk cpt2 emgncy czer..alhamdulillah 13/1/2015 tpat 12.14mlm lahir puteri sulong sye sebrat 2.88kg. .😘😍. .alhamdulillah jgk dpt jmp bby ..tkt da sgt mse 2. .😭. .skng pregnnt yg ke 3..26w++. .🤗🥰

Anak pertama bersalin normal..5/3/2018 da start rasa sakit.. pergi hospital jalan baru 1cm kne balik.. 6/3/2018 pergi hospital lagi sbb dah keluar darah.. jalan da buka 2 cm.. tapi kne halau balik lagi.. mlmnya da sakit sgt.. pergi lagi hospital.. jalan da buka 5cm.. kne tunggu turn masuk labour room pulak..7/3/2018 8pagi baru bersalin.. menahan sakit contraction agak lama.. time betul2 nk bersalin tu teran 2 kali je.. alhamdulillah dberi kekuatan.. berat baby 3.41kilo..

5y trước

Tq for sharing 😍💖

Masa bersalin anak 1st 30w 5d..sebab air ketuban pecah.. Pergi hospital, doc cucuk dexa, kene tahan kat hospital, tapi keesokkannya tetap keluar jugak.. Lahir secara normal.. Bukaan 10cm Kedua 37w 2d..darah keluar dulu, baru air ketuban.. Sakit sangat bila contraction.. Tunggu dari 11pagi,sampai kul 5ptg baru bersalin.. Time contraction, nak duduk baring semua tak selesa.. Bersalin normal.. Bukaan dah 9cm

Ank pertama tahun 2006..tgh tdo tbe2 sakit.. Tgh mlm..mak panggil tukang urut. seluk jari sndr ikut bwah tgk darah n bukaan.. Bwa p klinik naik ambulans g hspital.. Mulanye misi suh g sndr.. Berkeras nk naik ambulans takut beranak tgh jln.. Pg esoknye bru bersalin..msa tu hsband kat kl.. Beranak la tanpa teman.. Mak setia menunggu kt luar.. Mujur guard xhalau msa dh msuk wad mak still teman.

5y trước

😁😁

Ank 1st sy g spital xde sakit ape pn ikut due sy lg 1mnggu..tp kwn ckp nmpk perot sy da kebwh sgt da then die pksa ajk g spital..smpai spital doc cek jln da bkak 1cm trus kne than ward 12mlm tu..then pg je da rase contraction pastu bru kluar drah skit..pkol 10am bersalin..normal bby berat 2.3kg je.. alhamdulillah ade koyak skit sbb ank 1st kan xpndai teran lg..