Menyikat Gigi Anak

Bun bagaimana ya cara agar anak 15bulan mau untuk membersihkan giginya. Terkadang susah sekali mau menyikat gigi anak.. #seriusnanya #bantusharing

2 Các câu trả lời

Saya kasih anak sy 1 sikat gigi untuk dia sikatin gigi bonekanya (atau mamanya jg bole). Lalu satu lagi sy pegang untuk sikat gigi dia. Kadang kalau pas males ribet sy ksih dia yg pegang sikat giginya, dia sikat sendiri, terus gantian, sy yg sikatin (sambil bilang kendia gantian giliran)

saya sentuh mulut nya dulu bun buat membuka sambil kita contohin Aaaa. lalu saya pegang dagunya sambil hadapkan kepala ke atas, terus gosok perlahan.