Kongsi makan apa

Bsp xcantik 😭korang blh share x makan/minum apa nak bg bsp xmerah?asyik merah ja..tiap minggu kena buat bsp..klu xok jgk kena makan ubat..doktor ckp klu makan ubat kena bsalin awal..tolong share ye..tq

5 Các câu trả lời

Saya share yg dietition bagtau ye mummy. Yg paling penting kalau kencing manis adalah karbo n waktu makan. So nye lauk2 n sayur serious tak kisah makan banyak. Ayam goreng ke rebus ke, sama je. So nye control kat nasi/mee/spagetti tu. Amek suku je. Jaga waktu makan. Pagi, tengahhari n malam kalau boleh makan masa yg sama. Makan malam kene awal, 2 jam sebelum tidur. Air manis terus cut ye sbb kdang karbo dalam air tu tinggi. Saya pernah makan chapati n 2 sudu dhal waktu pagi, bacaan lagi tinggi dari saya makan nasi goreng satu senduk rata, telur goreng n timun. Sbb dietition cakap, gabungan karbo protein sayur mmg boleh kurangkan gula berbanding karbo semata. Hope membantu ye mummy. Hehe. Lepas saya makan ikut dietition suruh, dah tak stress dah makan 😂😂😂

Sis 1 benda yg sy di ajar oleh nurse sy masa sy 1st day bsp..lepas makan buat kerja rumah sikit2,contoh menyapu,mengemas rumah,buat aktiviti yg bnyak bergerak..gunakan gula yg sis mkn tu jd tenaga..bcaan mesti ok,satu lagi sis boleh bjln kaki 20min ke 30min sblm cek gula..tp klu jarak cek gula tu ada yg dekat sis jgn mkn bnyak,mcm sy jarak yg dekat adalah pukul 11.30am dgn jm2.30pm..so sy xkn makan bnyak lah time tu,lpas pukul 2.30pm baru sy akn mkn lebih sikit sbbnya gap panjang..last cek gula pukul 8.00pm. Sy guna cara ni 👆sis boleh try..

hai mommy. sy tk pernah ada pengalaman buat bsp atau gdm on diet tapi mommy boleh rujuk dekat 2 artikel ni. yang satu tu memang agak lama dah tahun 2012 tp penjelasannya menyeluruh dan teratur. https://my.theasianparent.com/bacaan-bsp-yang-cantik?utm_source=question&utm_medium=recommended http://amalini-pregnancyjournal.blogspot.com/2012/02/cadangan-menu-untuk-ibu-yang-ada.html?m=1

Malam sebelum bsp Jam 9 makan telur rebus 1 biji puasa sampai esok pagi BSP JAM 8 LEPAS TU MAKAN : ROTI WHOLEMEAL 2 KEPING TELUR 1 BIJI MINUM AIR BANYAK BSP JAM 11: MAKAN NASI SUKU SUKU SEPARUH , AMBIL SUP AYAM SAYUR BANYAK,MINUM AIR BANYAK BSP JAM 4 : MAKAN ROTI SEKEPING BUAH EPAL HIJAU BSP JAM 8 MALAM, HAA BARU LAA BOLEH MAKAN APA2 JUR. TPI STILL CONTROL K

air manis mmg cut terus..pagi mkn sekeping roti dulu..tghhari dan dinner mkn full course meal..suku2 separuh..bykkan minum air masak,karbo mcm finger food(goreng pisang cthnya) mkn sikit2 je..buah cari yg x manis cthnya epal hijau(pisang,mangga consider manis)... bertabah la ye sis..demi kesihatan kita jugaa