Mengidam nenas

Bolehkah sy memakan nenas ketika usia kandungan 37weeks? ##seriusnanya #ingintahu #firstbaby #firstmom #pleasehelp #bantusharing

15 Các câu trả lời

biasanya dah boleh makan tpi takde jaminan sbb bergantung badan masing². walaupun org kata boleh, lebih selamat kalau makan sikit dulu bagi hilang kempunan. kalau xde rasa apa² yg pelik lepas makan ok la tu.. 😆 yg selalu sy dengar tak boleh makan nenas, tebu semua tu masa 3 bulan pertama sbb baby baru nak lekat betul² dalam rahim.. wallahualam mcm sy dah bedal ok 😂

Sis anak pertama ke? Klu dh pernah prgnant sblm ni mungkin sis lebih tahu bdn boleh terima tak..mcm saya ni ank kedua..sepanjang pregnant dari anak 1st mmg xpernah pantang mkn pape..Alhamdulillah setakat ni tak ada pape..Cuma masa awal kndungan klu makan nenas sy amik sikit jela betul2 nenas dah cukup masak..xberani bagi jaminan utk org lain..

kalau teringin sangat boleh sis.. tapi jangan banyak.. sy masa 4 5 bulan ada makan.. tp yg kat pizza tu.. 7 bulan pun ada makan yg fresh.. sy amek saiz macam kat pizza jugak.. jangan banyak2 janji dapat rasa dah la.. kadang2 bergantung pada badan juga sis..

boleh je sis lagi pun nenas tu kaya dgn vitamin c. awal2 preggy je tk elok makan sbb dia ade something yg boleh buatkan serviks kita jd lembut itu sbb blh gugur. sy 33weeks dh bedal nenas dh, bnyk vitamin c 👍🏻

smlm saya ada jumpa CL dia ckp bole kalau da 7bulan keatas ,tapi taktau la. sbb kita ikut badan kan, tapi maybe bole kot awak utk bagi rasa, jgn makan byk, bagi hilang mgindam tuh ja. sbb due date awak pun tak lama da.

sy haritu masa trim 2 sy cuba jgk makan nenas yg dah masak. tapi mkn secuit jela buat hilang terliur. ni dah trim3 ingat nk mkn nenas jgk, tunggu dlm 35w keatas dulu sbb org ckp mkn nenas elok utk proses bersalin nanti.

2y trước

yup betul sbb dlm nenas tu ade benda yg boleh lembut kn serviks kita. bila serviks lembut dia jd kurang grip sbb tu kena elakkan mkn time awal2 preggy sbb senang gugur..

alhamdulillah kandungan saya masa aritu 34 minggu mmg teringin sgt2 nk mkn nanas ..mula mintak dgn izin suami mkn lah ..mkn2 xada apa² ..kalo nk rasa mkn cikit jee ..

dekat due da, boleh je sis. makan yg masak manis. dulu saya nak minum air tebu pon tggu dekat nak due baru mak bg minum

mkn ja . sbb dah besar . saya dlu mngidam air gas . mnum jugak . tp sikit jala . hbuan mngidam ja . jgn lebih2 ja .

Ikut badan sis la. Sy dari awal pregnancy makan je nenas. Sampai nak terberanak pun makan je 😂

2y trước

Sama lah tebu ke gas ke sy tnya mak dgn suami sy kata kan masuk laluan perut so dorg pon reda sy ok onzz jela tpi xde lah melantak awal2 dpt rasa ok dah 😂😂😂