Cara kira Kick

Boleh tolong saya tak , saya 28 week 5 hari Dah start Kira gerakan baby Tp masuk minggu 28 week ni baby kurang gerak , kadang dia gerak slow atau saya goyang2 kan sikit perut baru dia bagi tindak balas. Hari ni jam6-7 sy bgn pg ada rasa gerakan , perut saya pun ada rasa melambung mcm ombak tu dan banyak kali juga dia gerak tp slow then lepas sy sarapan pagi (jam7.20) tu dia tak gerak sampai la jam10pg ada sekali je dia gerak halus ( around jam9.50 ) tu pn saya baring melintang nak tgk tindak balas dia mcmna. Tu kira 1 Kick ke? Tp slow sgt mcm denyut saja.lepas tu around 10.40 saya ucap2 perut dan bg perut goyang sikit dia goyang dan gerak slow2 .. dalam 10.52 dia bg Kick kuat lagi . So dalam berapa minit ni dia ada 2x Kick kuat kira 1 Kick la tu kan ke mcmna .. sy tak pandai sgt nak kira2 ni .. yg nurse bg tau 9am-9pm mesti cukup 10kick tp kadang kita tak perasan la baby gerak ..

1 Trả lời

kira gerakan baby bermula dr pukul 9pg-9mlm. biasanya kalau 28w baby aktif sgt,pukul 3-4ptg pun dah cukup 10x gerakan. contohnya,gerakan pertama 9.10pg,gerakan seterusnya 15 minit kemudian,jika ada. kalau tak sampai 15 minit baby gerak dr kiraan pertama td,tak dikira ya. jarak paling rendah 15 minit sekali. mcm tu la nurse ajar sy

7mo trước

kalau saya bingung sebab nurse saya cakap mesti perut perlu terangkat dan mengeras baru kira gerakkan 🥲 kalau dia tendang je tu bukan gerakkan ,jadi bingung sampai risau saya di buat sebab perut tak terangkat tapi baby tendang kuat juga ,tu lah saya cari artikel tentang kick baby macam mana ..akhirnya dapat komen macam ini ..😭tak risau sangat lah lepas ni🤭