Hb low, badan masuk angin.

Boleh ke sapu minyak kat perut tapi bukan minyak panas. Macam minyak herba untuk kembung perut bayi. Hb low kemungkinan kena anemia, ada tips x? Skrg preg dah masuk 6m. Badan lesu sgt, penat, masih fully bf anak 1st yg umur 11m. Iberet, zincofer, obimin semua ubat kk xleh masuk muntah balik. Skrg amalkn maltofer tp hb still low.

11 Các câu trả lời

Kita sama sis,badan rasa brangin,sakit badan sakit kepala,pening..sis rasa bdebar ttba x?tp skjp lpas tu ok..sy minta husbnd spu minyak angin d kt blkg smpi tengkuk,sy pun hb drop since bulan 7,2x cek hb..2x juga hb drop dr 12 ke 10.7,dua minggu lepas tu jadi 10..semalam drop lg 9..doc suspect sy mcm thalasmia tp sy xda sej keluarga yg ada thalasmia..sy rasa stiap kali checkup sy kena ambil drh,sampai lah sample najis..smlm doc bgtau result sy dah kluar..sy mcm thalasmia tp xpasti minor or major..kena ambil drh lagi utk cek..ambil masa 6bulan juga br result kluar nnti..sy dgr maltofer kena ambil dgn makanan..sy makan zincofer dr awal pregnant,tp masuk 4buln nes sy dah tmbh dos 2biji sehari sbb hb ttba drop..skg dah 22w4d sy minta doc tukarkn ubat maybe zcofer x ngam,doc bg sy ubat f.fumarate..bau b complex tu huh tp hrpan sy hb sy akan ok sblm 16/8 ni..doakan sy..risau xmau drop lagi..

pasal minyak tu, saya no comment tp pasal hb low, dr suggest sy mkn maltofer 2biji sekali.. waktu subuh, gap 2jam terus makan nasi lemak, kalau suka bilis, goreng sendiri buat tambahan, kalau suka ikan, ambik ikan aye yg ada warna hitam tu.. tu bagus untuk naikkan hb.. lps tu, ulam dengan timun batang atau salad.. boleh makan buah2 jambu batu, delima, tembikai cina, kiwi.. buah2an kalau boleh hari2 kena makan.. boleh mkn mcm tu atau blend jadi jus.. hati ayam n hati lembu blh mkn tp sy xsuka mkn.. sy byk mkn yg sy blh mkn je.. malam2, kacang2 boleh buat mcm snack.. makan je apa2 kacang, sgt membantu.. hb sy dari 9.5 naik ke 10.9.. walaupun xcapai 11.5,at least usaha2 kat atas tu sgt membantu..

Sis boleh sapu bahagian tengkuk , belakang , bahu selain perut , tarik manja rambut . Situ adalah bahagian mudah masuk angin . Guna duit syiling untuk bahagian tengkuk , InsyaaAllah berkurang . Itu saya amalkan masa pregnant . Perut memang tak kacau sebab bukan punca . Untuk hb saya makan buahan yg kaya vitamin . Minum susu pregnant atau susu badam . Jaga pemakanan penting . Kurangkan jeruk atau sebagainya .

try mkn buah naga mix susu buat smoothies,mkn wktu mlm sama2 dgn ubat zincofer,saya dulu dr 27w smpi 32w hb low,tak naik2,lepas buat mcm ni baru hb naik 11,dah tak turun smpi 35w ni,hati ayam or mknan lain2 yg nurse suggest amik untuk naikkn hb saya tak blh mkn sbb rasa loya,

kalau ni sapu minyak gamat kenapa, tak pasti bole ke tak sapu kalau minyak mcm tuh. lepas tuh awak try makan buah jambu batu ke, kerang ke or apa2x yg bole tambah darah. maybe sbb awak still myusu badan, sbb tuh badan lesu sikit kot. so awak kena cover makan makanan lain.

2y trước

Sy x mnyusukan badan tp bila hb low mmg bdn rasa letih selalu,rasa nak baring sj,pening kdg2 menyerang..skg bdn macam brangin..sy dah mkn dging dah makan buah juga..tp blm cpai hb mcm sblm ni..😔sy risaukan baby..

saya kalau bab2 minyak nak sapu atas perut ni , ghisauu lah .. bukan apa sesetengah orang dia sapu takda apa , sesetengah orang dia sapu ada risiko jadi taktaula nak cakap apa kan kalau boleh tanya la pada yang pakar misi/doc ke

Hb low cuba try iberet. Saya dulu xda pengalaman lg jd ada masalah hb. Bila masuk anak kedua dan ketiga sy start consume iberet, terus cantik balik bacaan hb. Walaupun hanya pd bacaan paras ngam2.

Mcm sy kalau berangin sgt perut, sy sapu setitik je dkt ulu hati, xpon ltk koyok blkng badan, ats sikit dr pinggul tu, sy pon dkt buku dh tls anemia, sy mkn iron je 4biji sehari

Mkn hati ayam sis,,tinggi zat besi,nurse sruh sy mkn hati ayam juga,tp sy xmkan sbb sy xsuka mkn sejak2 pregnant ni😂😂hb sy pun cantik 14.6 cmtu la..sy mkn buah naga

2y trước

Doktor kata xboleh??? Hmmm sebenar nya boleh ja sis,,beli yg freshh

saya makan kacang kuda rebus tak letak gula@garam.. lepas tu breakfast air horlick o setiap hari. Hb atas 11.. try laa kot menjadi kat awak