Telur kuning cair

Boleh ke pregnant mom makan telur mata kerbau? Tapi yang telur kuning tu cair lah.. bestt kalau pekena dengan kuey tiaw n nasi goreng. Sekarang in 9w

20 Các câu trả lời
Chuyên gia

Salam sejahtera puan, untuk makluman anda, wanita hamil tidak digalakkan untuk mengambil makanan yang tidak dimasak sepenuhnya kerana dikhuatiri terdapat bakteria yang masih hidup di dalam makanan tersebut dan ini boleh membawa kepada kesan negatif kepada kandungan anda. Antara kuman yang terdapat pada telur adalah salmonella. Jika telur tidak dibasuh dengan bersih, kuman ini boleh mencemari telur dan memudaratkan anda atau kandungan jika telur tidak dimasak sempurna. Anda boleh layari www.DoctorOnCall.com.my untuk mendapatkan maklumat lanjut tentang sebarang masalah kesihatan atau bercakap dengan doktor bertauliah secara atas talian. Terima kasih.

2y trước

Hi doctor. Kalau saya baru sekali termakan kuning telur cair macam mana ya? Saya sekarang 8 weeks pregnant. Saya rasa risau pula

jgn sis.. sebb bolh bhyakan baby lam kndngan .. elakkan mkn mknan yg separa masak atau separuh masak..bolh mngndang rsko dpt mslh berkaitan perut ..sebb ape yg kita mkn bby pon mkan..kesian bby ..sebb telr yg xsepnhnya masak boleh tercmar dgn kuman salmonellsis

Elakkan dulu sis.. Saye yg amat suke sngt telor kuning cair ni.. Sjk pregnant ni xbrani sentuh lansung anything mkanan yg xfully masak.. Redha je mkn yg goreng penuh..Tkut effect baby dan momy jgk klu yg xmasak ni..

Ikot org jugak awk, mmg half cook tak elok tp kalau boleh elakkan, elakkan la..kdg2 termakan jugak sbb favorite kan..hahaha..but not all the time.. rasa nak mkn, mkn je la tp berpada2

Tak boleh makan kalau apa2 jenis makanan yg half cook. Tak elok untuk kandungan. Ada artikel pasal tak boleh makan makanan yg half cook.

Seeloknya elakkan sis makan telur yg xmasak @ separuh masak sbb dlm telur tu ada bakteria salmonella. Sgt bahaya utk bby & kandungan.

elakkan makan makanan yang x dimasak atau separuh masak.. ais pon kalau bole buat sendiri sbb takut ais di luar diwat dari air paip..

elakkan makan makanan mentah. telur kuning cair pon bahaya sbb still ade bakteria salmonela kalau tak silap sy. sebaiknya elakkan

Sila google makanan yg boleh n x boleh sepanjang kehamilan.... Pregnant ni ilmu mau ada.. bkn tau hamil saja. Tapi asas ZERO...

Tak boleh risiko bby dpt jangkitan . Kene mkn mnde yg dah dimasak sepenuhnya