MENGIDAM

Boleh ke mengandung makan samyang ? Dah lama mengidam ni, tapi suami tak bagi sebab takut baby nanti kenapa2..

23 Các câu trả lời

Sy teringin sangat nak makan maggie kari. Tp tahan diri sebab tahu tak elok untuk baby. Hari2 telan air liur tengok stok maggie kat rak. Tp sbb kesian kat baby, takde la sy makan. Sbb benda tu akan affect kat babies growth. Nak dapat baby bukannya senang. Kalau jd apa2, diri sendiri yg menyesal.

4y trước

Iya sis makasih ya sis

Saya first trimester tak lalu makan nasi dan lauk2.. hari2 makan megi dan samyang 😂 tapi dh masuk 3,4 bulan dh boleh makan lauk2 tu.. kalau dh teringin sangat minta lah husband tu beli KAn 1 paket kongsi dua ngan dia. Atleast dpt merasa lahh hilangkan kempunan tu .

4y trước

Tapi sis suami saya kata kalau muntah tu x disengaja x batal.. Suami saya memang x paksa saya puasa tapi saya yang nak puasa.. Saya rasa sayang lagi pun dokter kta boleh tapi kalau rasa macam lemas teruk boleh buka Saya tahan puasa, dan saya muntah bila saya makan je sis..

Ibu mengandung mempunyai metabolisme yang tinggi dan menyebabkan suhu badan mereka naik. Makanan pedas dapat mengeluarkan peluh dan mengurangkan suhu badan, sebab itulah mereka secara semula jadinya teringin sangat nak makan pedas.

4y trước

Ohh hihi terimakasih sis.. Saya baru tahu info ni

Ok ja sis kalau nak makan, kalau perut sis tahan pun ok saja. Saya makan juga, tapi tak boleh makan pedas sangat, letak sos dia jangan habiskan. Kalau makan pedas sgt, perut saya jadi sebu. 😅😅 Tak selesa sangat mcm tu.

4y trước

InsyaAllah terimakasih sis

Sebenarnya semua makanan boleh makan tapi berpada. Macam maggi sebulan skali. Saya pon masa 6 bulan tu bedal je satu mangkuk samyang sebab craving, alhamdulillah sihat je baby skrng dh 8 bulan🤣

4y trước

Hihi alhamdulillah saya pun makan sikiy je sis

Saya xsure. Saya makan je meggi..makan samyang yg 2x spicy 🤣😂. Saya teringin and selera betul makan meggi..samyang..yg pedas2 tu. Mujur meggi ghost pepper xteringin 🤦‍♀️

4y trước

Hihi saya pun memang suka pedas.. Apalagi saya asal dari indonesia.. Memang kalau takde sambal. Saya tak selera nak makan.. Tapi disebabkan saya hari2 makan langsung muntah.. Saya jadi takut makan pedas2, sebab kalau keuar dari hidung sakit sis.. Huhu

Try je sikit sis buat hilang mengidam tu. Sy haritu mengidam nak mkn ayam gunting uncle bob tu..bila dh dpt, boleh mkn seketul dua je..pastu terus xnak. Huhu.

4y trước

Iya kan sis.. Terkadang teringin je, nak makannya tak selera.. Hihi

Saya pun teringin megi. Tpi bkn samyang tu. Teringin megi hot cup tomyam. Hehe dpt mkn nikmat nyaa.. lpas tu x teringin dh la. Hehe

4y trước

Malam tadi dah makan sis 2 sudu je alhamdulillah.. Sis sekarang ni, saya asal makan jr terus muntah.. Sis ada alami macam tu x Saya penatlah , makan je muntah Sedangkan saya puasa xde tinggal lgi, tapi tulah perut saya dah berapa harini ksong je minum air je puasa ni Sebab apa yg dimakan muntah

Haritu teringin jugak makan, last2 makan dua suap je yang lain saya serahkan semua kepada suami 🤣 janji dapat walaupun ushi ushi

4y trước

Hihi sama macam saya sis..

nak makn ape2 pon bole sis cume jgn terlbih je..mkn pedas bole tpi nnty tkot pedih hulu hati..klau bdn tahan x delah sakit..

4y trước

hehehe klau saye pedas x bole msti pedih hulu hati