Makan suppliment atau makan ubat doktor?

Boleh ke kita cuma bergantung pada ubat yang doktor bagi tanpa makan apa2 suppliment? Atau kena makan suppliment tambahan macam suppliment tambah darah ke, jus mamariam ke dll.

16 Các câu trả lời

jus2 yng jual dkt pasaran ada kandungan gula rasanya🤗.... mkn vitamin yng doctr bgi dan mengamalkn gaya hidup yng sihat sprti senaman yng sesuai utk ibu hamil,pemakanan yng berkhasiat ambik buah ,sayur sumber protein ,calcium, semua yng perlu...minum air kosong yng mncukupi,kekal aktif, tidur ikut time dan cukup... elakan stress... suplimnt2 tambahan ni terpulang pd individu...😁

Puan makan ubat Dr prescribe & amalkan gaya hidup sihat pun dah cukup 😊 banyakkan buah & sayur. Kalau supplement tambahan, takut tinggi kandungan gula, nanti kait masalah lain pula. Jadi untuk elakkan, cukup amalkan pemakanan seimbang. Kalau puan nak juga supplement (mungkin sebab kurang berminat makan buah & sayur), puan cuba consult dengan Dr dulu. Tanya opinion Dr

Ubat dr bg tu mmg suppliment tambah darah dah dear.. dah ade vit C, Vit B dan Folic Acid.. just dalam 20w++ sy tmbah suppliment calcium Obical..sbb kaki slalu kejang..dan dlm 28wk mcm tu sy ambik suppliment omega fish oii Ganilia utk pekembangan otak baby.. Tak cadangkn mamariam..krg tak pasal2 sangkut gula diabetes nanti..sy try trus kne kencing kotor..

Pendapat saya, boleh. Awak dapat ubat apa? Zincofer/Iberet/Obimin? Kalau you tengok ingredients ubat tu, dah complete dah sebenarnya. Kalau nak tambah, dari pemakanan pun kita boleh topup, buah-buahan/sayuran, real/healthy food... Tapi apa apa pun terpulang pada individu.

1y trước

stuju! sye mkn zincofer je.. topup dgn syur2 n buah2 dlm diet..

Tak disarankan consume jus dekat pasaran tu sebab kandungan gula tinggi. Kena amik real food sis. If awak nak tambah supplement ape2 selain obimin/zincofer/iberet, boleh amik nanti kandungan 7 bulan ke atas. Itu pun kena tanya doc juga ye.

Sy tak amik supplement selain yg doctor bagi takut baby sihat sgt membesar dlm perut 😂 takut nak push tak lepas kang (maaf overthinking sikit 😅). Sy hb mmg low since anak dara lagi so makan je zincofer yg klinik bagi. Pastu makan laa buah

tak payahlah jus mamariam ke mamadil ke mamadol ke daddydol ke. makan je ubat doktor bagi. makan healthy food. macam kekacang pistachio, almond, macadamia. makan dried fruit buah tin, kurma, buat apricot. kalau boleh dpt yg fresh lg elok.

Makan jela ubat doc bagi pastu makan makanan berkhasiat..sy 3x mngndung takde makan supp tambahana..mencukup mkaan obimim doc bg pastu makam sayur n buah everyday..minum susu 2x sehari..tayah bazir duit sis beli supplement lain..

I makan obimin dari KK (tak boleh makan Zincofer sebab lagi teruk mual). Then tambah supplement folic acid (saranan doktor sebab obimin rendah kandungan folic dia), Vit C, Omega 3, Calcium (kadang malas telan pil, minum susu je)

dokto n misi kk akan pantau kesihatan kita. sy dan suami pembawa talesmia, HB sy masih ok skrg kndungan dah 4 bulan. dokto pesan amik suppliment yg kk bg je, jgn amik suppliment tmbahan lain tkot overload ya.