ubat zincofer

bila sy makan ubat zincofer yg diberi doktor saya akan muntah. adakah saya perlu teruskan makan sampai habis atau stop? #anakfirst

ubat zincofer
71 Các câu trả lời

Slalu kalau mmg x boleh tahan pas makan smpai rasa trauma nk makan tu mmg sy stop lh. Tpi sy ngam zincofer. Sbb sy x boleh iron tablet yg biasa tu.. Muntah smpai muka pucat.. Haha 😭😭😭 Jadi zincofer tu la sy sesuai. Sblm tu kena pastikan positif minda dulu.. Sy loya bila x terus tidur je. Makan sblm tidur. Kalau dah 20-30 minit berlalu mesti dh mula loya tp sykur x muntah sgt, boleh tahan Lgi. Kalau xdpt tahan sy makan vitmin c utk hilg kan loya or minum air oren sunquick. Tu bila sy blum tidur. Kalau sy dah alert awal2 bakal rasa loya, sy makan sja trus cuba pejam mata baring n tidur

sy pada mulanya macam sis..makan je nak muntah..tp sy tahan..😅 rasa nak termuntah je terus tukar posisi baring tu..tggi kan kepala,dongak kan kepala kat arah lain..makan zinkcofer waktu malam sebelum nak tido..makan n tggu 30min baru tido..lepas makan zinkcofer x hadap fon daa..rasa pening..so elakkan tgk hp lepas makan zinkcofer.. alhamdulillah sekarang da 29 weeks..lama2 akan okay..sebab baru lagi..badan baru nk menerima zinkcofer mungkin😁

saya pun sma muntah bila mkan ubt ni ,atau lpas mkan jgn rehat sgt cuba bnykkan brjalan spaya ubt cpat turun ..atau blh cuba mkan eberet atau obimin bleh dpatkan d farmasi ..eberet atau obimin atau pun ckap kat pkrja farmasi nak folic acid dlam botol warna pink ,sy xingt nama ubat tu ..yg tu memg sdap ,baunya sdap rasa pun sdap mcm coklat je

try ubah waktu .. tu hari saya ad info doktor jugak psal mual muntah ni smua doktor ckp teruk sgtka saya ckp ya .. dia kata try ubah waktu biasa amik pagi kalini amik malam sblum tdo .. kalau ok kita teruskan kalau x kita ganti ubat .. saya try malam okay alhamdulillah .. yg penting sblum tdo ..

Sy makan zincofer pastu dlam sejam nk muntah, pastu ambik yg ni effect dia sampai sakit blakang yg sngat sakit, sy bagitau doc, pastu doc teruk smpai mcam tu ke? Takpa la dia ambik 3 serangkai bagi dkat sy. Tapi tak consume lagi, sbb sy beli ganilia, makan tu bagi habis baru sy ambik 3 serangkai

jika ia tidak sesuai dgn puan..better puan bgtw pd doc..nti doc akn consult ubt baru pd puan yg sesuai utk puan..mcm.sy dlu pn xleh mkn zincofer xsesuai dgn sy..last2 doc tuka pd iberet acid folic.. alhamdulillah smpai bersalin amalkn yg sm...mg dpmudahkan segala urusan puan..aamiin

sblm ni sy mkn zincofer mmg muntah2. tp sy tukar cara mkn dgn minum guna air oren sunquick tak cmpur gula atau air limau kosong. mkn betul2 sblm tido. hb pun naik elok dari 9 dah naik ke 11 lebih dlm tempoh masa sebulan.

Mula2 mkn.. Nurse suh mkn ubt tu sblm mkn... Asyik muntah jer bila mkn.. Then, tmpt farmasi, dia suh mkn lpas 1jam selepas mkn.. Bru ok.. Alhamdulillah.. Skrg ambil 2biji sehari selepas mkn... Hb pom cntik mkn ubt ni

try minum dgn jus oren puan. saya pun makan zincofer, memula tu muntah. lepas tu saya mibum dgn jus oren, alhamdulillah okey. lgpun nurse suruh saya makan zincofer 2jam selepas makan malam pastu terus tidur

sebelum ni saya makan ubat ni pagi..bila muntah2 doktor suruh makan malam..2 jam lepas makan malam..alhamdulillah..xde muntah2..jgn stop..apa2 refer doktor..kalau hb low nnt bahaya kt ibh dan anak jugak