makanan

Betul kew ibu mgandung x bole makan buah kurma?info pls...

28 Các câu trả lời

Kurma la elok utk ibu dan baby. Cuma kena pilih la. Sbb ada kurma yg kat pasaran ni dh sira dgn gula. Melekit semacam. Sy prefer beli dkt kedai yg jual makanan and manisan arab. Biasanya ada kurma yg timbang tu. Kurma dia kecik and tak melekit plus manis2 buah kurma. Takde manis smpai melekat kt tekak. Mahal sikit takpe. Asalkan berbaloi utk kita. ❤

4y trước

Terima kasih info sis...

hmmm... kurma makanan terbaik utk org mngandung🤦. sape lah ckp buah kurma xbagus. bnyakkan membaca sis. bukak google pun boleh dpt banyak info. nnti da ade anak susah kalau xde ilmu. sy bukan penggemar kurma. tp sy mkn banyak utk benefit anak dlm perut. hb sy pun naik cantik. berbanding sy bergantung pd ubat klinik semata2.

4y trước

owh mungkinlah tu. maaf yea.. yea kalau ade gdm kene kawal pemakanan n minuman manis. termasuk buah2 an yg manis. kurma boleh mkn tp d kuantiti syt sedikit cukup.

Bukan kurma tak elok. Pada mommies lain jgn salahkan soalan ni atau kata soalan ni bodoh. Memang betul ada org akan kata jgn ambil kurma berlebihan sbb masih ada kandungan gula lagi2 buat ibu yang ada GDM. Boleh makan tapi bukan banyak sgt dlm satu masa. Dalam erti kata lain, makan apa pun, berpada-pada.

4y trước

Terima kasih sis....saya bertanya kat sini sbb saya ada baca artikel kurma tak elok d ambil secara blbihan...tu yg saya minta info kat sini...tq

buah kurma la elok. mana la awk dapat info nii 🤦‍♀ kalau tak elok, nabi tak sunnah kan makanan terbaik. tolong la membaca dulu sebelum dgr cakap org sis 🤦🏻‍♀🤦🏻‍♀🤦🏻‍♀

4y trước

Sbb mmg betul ada nasihat utk ibu GDM tak elok makan kurma banyak sgt. Maybe dia salah faham je sis.

Kurma bantu naikkan hb sis...baik utk ibu mengandung...saya pun amalkan 6biji sehari dalam bulan pose ni...3 bj sahur n 3 bj iftar...

Saya gdm on diet..mkn je kurma..tp dlm kuantiti sikit..sbb tau..kurma manis..tp kurma ni baik utk ibu hamil..selalu mkn time sahur ngan susu..

Makan kurma sewaktu hamil sgt baik. Cuma makan dlm jumlah ganjil. Dlm kurma pun ada gula, sb tu makan ikut sunnah kena ganjil.😊

kurma makanan sunnah nabi saya pon ada GDM tpi makan kurma dalam kuantiti sedikit boleh ajew 1 hari 2 atau 3 biji

Info salah tu, kurma bagus utk ibu dan bby dan bole memudahkan proses kelahiran kalu diamalkan spjg kehamilan

Boleh makan kurma. Sangat bagus utk pregnant woman. Tapi, kalau ada GDM , kena makan kuantiti sikit dlm 1 masa.

4y trước

Masa mengandung apa awk nak makan, makan je sis. org kata makan kena beringat. Sekadar buat2 rasa kat mulut . Kalau awk ada GDM lg kena hati2 bab makan, nanti dietitician akan bagitau apa yg boleh apa yg x boleh mkn.