Berat naik mendadak🥲

Berat sebelum pregnant 73kg, now 7month preggy 88kg. Almost 15kg dh naik berat. Saiz baby lebih seminggu tpi nurse x bising lgi sbb x beza sgt, cuma air ketuban bnyk sikit 19 and nurse advise kurgkan gula. Susah hati sgt😢, pdhl mkn x de bnyk pon. Kdg2 merajuk hati, rasa x mau mkn tpi kesian ingat anak dlm perut. Anyone alami nasib sama? Ada komplikasi apa2 x? Senaman and diet boleh kurgkan berat? Tapi selamat ke?

7 Các câu trả lời

hi sis. Berdasarkan cerita sis mcm potensi GDM. Sy sblm dpt tau GDM berat sy naik mendadak. Cara sis diet adalah dgn stop mknn manis dan kurang pengambilan carb. Tp jgn berlapar tau sis. Jgn diet mcm org nk kurus tu. Sis boleh mkn nasi mcm biasa tp kurangkan kpd setengah pinggan sahaja atau nk selamat tukar kpd beras Basmathi dimana GI index nya lebih rendah so sis boleh mkn lebih skit. Pengambilan protein dan sayur tak apa banyak. Min mkn 3x sehari, sarapan, lunch dan dinner.

12mo trước

Terima kasih sgt, sye mmg GDM tpi x every week BSP ok. Saya cuba follow rutin awak ya😇

Kdg2 pemakanan tu kena tengok apa yg awak makan. Kekerapan makan dan kuantiti. Kalau makan carbo complex pun boleh buat badan naik cepat. Makan 3 kali sehari, tapi 3 kali pun carbo pun akan naik berat cepat jugak. Makan/minum manis. O&G i pernah advice, lebihkan protein & sayur2 masa makan. Kurangkan carbo. Makan malam jgn lewat sangat tau sis. Last pukul 7 macam tu. Lepas makan jangan terus tido/ baring. Rehat dan duduk jap dlm 2jam bagi badan proses.

Kita sama sampai nurse pun bising kenapa naik banyak sangat.. Padahal makan pun xbanyak.. Malam pun tak makan kalau lapar pun makan buah je dan minum air kosong.. Minum manis2 pun seminggu sekali dua je tu pun kalau teringin sangat2.. Asyik ulang2 seminggu 2kali pergi kk cek bp nurse risau berat naik byk sgt takut ada darah tinggi..😔

12mo trước

Alhamdulillah darah ok cuma tula asyik2 ulang2 jela pi kk awak mcmtu jugak tak?

Sy naik sekilo dalam 2 minggu pon nurse dah nasihat suruh jaga pemakanan.. pastu sy terfikir sebab apa naik berat.. lastly baru perasan sebab makan malam.. lepas pkul 9 pon makan.. so.. skrg sy last mkn pkul 7.. harap berat x naik mendadak lagi..😅

12mo trước

Fahamm, semoga dipermudah urusan awak. Saya akan gastrik terok pagi klu x mkn sikit mlm tu, susah jugak🙃

sya berat dri mula bt buku 78 skng tpi brt naik turun mcm tu je ..naik pun 80 je ..normal ke berat maknya jrg naik tapi kilo baby msa scan 32week berat bby 1.9 ..skng baru 33week

sis mkn je cut mkn minum manis je. n mlm jgn mkn berat. tukar ke roti wholebread, susu low fat.. lauk apa pon mkn cm biasa

12mo trước

Sye cuba, terima kasih😊

Saya 9months berat dah naik 19kg wak 🥲🥲

12mo trước

Aamiin! Dah tiga kali minum air gula, diri sendiri pun rasa berat naw nak tampung sebab tak biasa