Benci asap rokok!!! benci!!

Benci betul dgn org yg tak fhm bhsa hisap rokok dlm rumah.. dhlah sya ni tgh mngndung week 33 ? sya sgt100000x bnci asap rokok tak kira tgh mngndung ke apa..mmg tak suka,sbb asp tu bukannya bagus pn.. Kdang2 smpai mnangis sya dibuatnya sbb rsa mcm takda org fhm prasaan sya yg tgh mngndung ni.. Sya tak pkir apa,dok pkir ttg ksihatan baby je ? Nak tegur,takut terasa hti..Yg merokok bkn suami,tpi ayah sndiri hm... dhlah 3rd trimester ni mudah beremosi,sedih2,snsetif,..smoga sya n baby sntiasa dlindungi??

32 Các câu trả lời

sy lg anti org merokok sis..dh la bru nk merasa cahaya mata..bdk ofis plak hisap rokok dia bkn xtau kita tgh pregnant selamba je hisap tepi kita dh la dlm workplace plak tu..bilik ade aircond kipas..dia mls nk bgn kluar dia selamba la hisap kt tmpt dia..which is meja sy mmg tol2 sbelah dia..dh la ppuan plak tu..hisap rokok..kira dia sorg je staff ppuan yg smoking..staff laki pn xsmoking..malu la skit..dh bpe kali tgur tetap jgk mcm tu jd sy yg mngandung ni la kne mngalah kluar dri bilik tiap kali dia smoke..1hari 6x jgk la dia hisap..adoiii..doakan ank ni sihat ya..bru 9mggu..sedih la..pkai mask pn kdg bau tu tembus jgk..letih tiap kali nk bgn kluar..kita dh la mngandung..dia mmg xhormat kita..plus mgkin dia jeles sbb belom hamil..so dia buat la kita mcm2..Allah selamatkan lah kndungan ni..sy bru nk merasa lepas gugur yg 1st

5y trước

Ya tuhan.. klau prmpuan yg mrokok,tak thu la nk kata apa... Takpa sis,demi baby,kita yg mngndung tpksa mngalah.. btw,smoga sis n kndungan sntiasa dlindungi.. 😇

Sama sis...mmng sy dr kecik x suka bau asap rokok ni, rimass....alhamdulillah, dlm fmily sy, ayh sy x merokok, abg2 sy ada 5 org x merokok, sy ank yg bongsu prmpuan...ibu sy siap bg amaran lg, klu nk bersuami jgn cri yg merokok..1st mestilah ada latar blkang agama kan, bekerja...tp yg pnting x merokok..tp last2 dpt suami yg merokok...huhuhu...nk bt cmna dh jodoh...tp nsib suami sy faham..dlm rmh sy dh bg amaran..jgn hisap..dpn ank2 pon jgn hisap..klu nk sentuh ank, mndi gosok gg smua dlu..skng dia dh bnti rokok, tp hisap pod plak...sama laa tuu....asp jugakkk...x tau mcmna nk sruh bnti...pod tu pon ad bhn kimia berbahaya...😆😆

Saya pun benci asap rokok dari kecik lagi ..dekat ofis..geng2 perempuan tu merokok, kalau lalu mmg saya Akan pakai mask muka, dorang tarik muka la dekat saya, but I don't care..bukan saya sound dorang..tp dalam kes sis, klu saya dalam situasi mcm tu, pun serba salah juga nak ckp...but kalau sy, sy Akan slow talk dgn ayah..yg berdua ja..Tak Ada org lain...I'm sure ayah sis Akan faham..just ckp kesan dia terhadap sis and baby...sis minta sgt2 ayah klu nak merokok, jgn dalam rumah...and minta juga ibu bagi nasihat..take care sis. ❤️

Sy hr tu tegur ayh sy dia merokok dalam kereta. Sy drive. Lepas tu dia ckp yg p hidu asap tu sapa suruh 😅😅 sabo je la. Tp lps tu dia buang rokok dia.. Lps tu nanti dia bt lagi 🤣🤣. Sis ckp elok elok dgn ayah sis. Dia mesti faham. Kadang ayh ayh kita ni dah terbiasa merokok dlm rumah. Dia lupe cucu dia ada dlm perut

5y trước

kan.. tanpa sedar dorg dah terbiasa

Sama sis.. sy ni dh nk bersalin pn.. fil kalau siap rokok mcm tk pkir apa.. sy yg susah hati.. stress rasa.. sbb tu sy tk nk berpantang kt rumah mil ni.. sbb benda benda mcm ni la.. bilik plak sebelah sebelah.. kalau dia siap asap rokok tu dtg nya ke bilik kteorg dh terhidu.. smpai terpikir nnt ank sy mcm mana plak..

Saya,pun benci sgt dekt asap rokok apa lg skrang dah ada bby .. Tiap kali g uma mentua mesti risau sb pak mentua perokok tegar. . Then xsensitif langsung psal cucu dia ni .. Lepas merokok pergi cium ank saye plak ya Allah tuhan je tahu risaunye saye ni .. Tiap kali balik mesti gaduh ngn suami sb xtgur ayah die ..

5y trước

Tu lah sis. .saye cium ank pun xcium bhgian mulut. Pak mentua dah la bru isap rokok g cium bhgian mulut dia .. Semoga anak saya sntiasa dlm lndungan Allah .. Malas ckp bnyk karang cm kutuk pak mentua hahaha😅😅

sy pun sama, tak boleh bau mulut perokok jugak. tp kita tak boleh nak ubah org lain sis.. kita takde kemampuan tu. tegurlah cara elok, kalau tak boleh terima jugak, sis yg kena elakkan diri sis dari dorg waktu tu. larilah, berkurung dlm bilik atau keluar sekejap. jgn over stressed ya.

5y trước

Ok tq sis 😁😁

Bnyk kan bersabar....dulu arwah ayah sy pun kuat merokok....time mengandung,bile,arwah isap rokok,sy jauhkan dri sy dr die....hehehe...g la mner2 pun...masuk bilik ke,amik angin luar rmh ke....x leh nk mrh takut kecik kn ati ayah...ayah bkn x reti,tp buat2 x reti...

Sama lah sis.. sy dri ayah smpai 3 lagi beradik dok isap rokok dlm umahh.. x larat tegur dah.. suami pon perokok.. smata2 suami jee yg dgr setiap kali isap rokok kat luar.. 😢 sy terpaksa lari msuk bilik ataupun tutup muka ngan kain jee..

Sy pn same sis,sejak mgandug memag xleh bau asap rokok,walaupun orag 2 x merokok depan sy tp idung sy leh kesan bau 2 dtag dr mane 😅 pas2 sendiri muntah.. nasib suami,ipar2 smue faham klau sy ade 3M diorag amek port merokok 😂