Cara nak stop bedung baby?

Bby saya dah 4 bulan, so saya nak stop pakai bedung. Start dari newborn bby pkai jenis bedung zip brand love to dream macam dalam gambar. Baby senang tido and lena tido pakai bedung jenis ni. Tapi dah masok 4 bulan saya cuba nak cerai bedung, tapi baby jd cranky susah nk tido kalau tak pkai bedung, tido kejap, lepas tu nangis balik. Ada tak cara nk cerai bedung yg tak ganggu bby tido sgt?

Cara nak stop bedung baby?
10 Các câu trả lời

saya pun cuba cerai bedung masa 4 bulan, tp anak susah lena tangan dia asyik menggapai je. saya teruskan bedung sampai 6 bulan, jenis bedung tradisional tu. lepas tu slowly saya cuba tidokan dia, susukan sampai lena baring sebelah saya, lepas tu transfer ke baby cot. letak selimut selit bawah badan, tangan keluar (saya tak selimut tangan risau saya tak sedar dia tolak selimut tutup muka). lepas tu saya letak bantal besar apit kiri kanan tangan dia. mula2 dia bangun sejam dua sekali, skrg alhmdulillah nyenyak lama dah. cuma tu la dia tak suka selimut haha, bangun je mesti tendang selimut adoi 😅. *saya start buat jumaat malam, sbb mmg expect akan byk kali terjaga, so better buat hari yg esok cuti jadi tak mental ibu dia haha.

Ada bedung berzip yg ada lubang utk tangan. Sis boleh cuba lepaskan tangan baby dulu, tunggu baby dah biasa, baru tanggalkan bedung. Saya guna bedung manual utk baby saya. Mula2 full swaddle. Lepas tu half swaddle, tak bedungkan tangan baby. Akhir sekali, tak bedung. Tapi saya ada beli bedung berzip yg ada lubang utk tangan, kalau baby sakit atau asyik menangis, baru saya letak dlm bedung. Lepas dia tidur, saya akan tanggalkan bedung. Skrg saya bagi dia bantal lembut utk peluk masa tidur.

Saya sampai anak 7 bulan berbedung. Kazen saya anak dia premature sampai setahun masih bedung. Rasa takde masalah untuk teruskan bedung selagi anak boleh tido dengan tenang. Nanti sampai 1 tahap anak boleh tido lena dengan sendiri. Macam saya saya perasan waktu 7 bulan tu saya terbangun tengah malam tengok anak tengah lena tido dengan bedung dah terbukak. So esoknya saya try tak bedung just selimut guna kain bedung dia. Alhamdulillah boleh tido lena terus.

1y trước

ada masalah berbedung. bahaya bila baby dah pandai pusing meniarap tp belum pandai telentang balik. ada risiko lemas kalau2 muka dia kebawah, lemas. tp kalau ada org tgk dia sepanjang baby tidur ok je

haha anak i dah 5m 18d. dah tak tidur bedung and pakai selimut pun pandai tak tarik ke muka. cara i guna, i start bedung dia pakai selimut dia pula. lepas dah seminggu dua tu, i akan slowly buka bedung dia masa dia dah tidur. kira dari berbedung, dia jadi berselimut. lama² dia akan biasa and takyah bedung dah

bedung ni fungsi dia utk tenangkan baby. mcm msa baby dok dlm rahim ibu. kalau baby selesa dgn bedung. awak bedung la. ada je baby bedung sampai nk dekat setahun. janji baby awak tido nyenyak awak pon dpt tido dgn tenang😊. kalau baby jenis xsuka bedung tu lain la awak.

1y trước

Sbb skrg ni baby dh nk start pusing bdan, so sy risau tkot masa tido die terpusing bdan, muka tersembam kat tilam, ssh nk pusing bdan balik sbb bedung full zip.. bby tido sendiri dalam baby cot, tkot kita tak tersedar tu yg nk cerai bedung

anak buah saya sampai setahun pun kalau nak tidur mesti kene bedung. so akak ipar saya pakai kan bedung bila nak tidur je, anak da tidur terus buka bedung. takpe bagi masa dekat baby, pelan pelan nnti mesti boleh 🥰

ank sy umur dari 4 bulan lg xbedung.dia xsuka kdg2.sampai skg umur 5bulan sy xbdung.dia tdur bebas je cuma sy akn bg dia peluk bantal mse dia tdo.dia lena lama sngt

ni cara sy cerai bedung. bg kain selimut yg sesuai utk dia peluk. tapi kena pantau utk awal2 ni kot dia tertutup muka dia.

follow tips dekat baby language untuk cerai bedung

1y trước

Setuju 👍

kenapa nak cerai bedung ya..

1y trước

Sbb skrg ni baby dh nk start pusing bdan, so sy risau tkot masa tido die terpusing bdan, muka tersembam kat tilam, ssh nk pusing bdan balik sbb bedung full zip.. bby tido sendiri dalam baby cot, tkot kita tak tersedar, tu yg nk cerai bedung