bayi lelaki kuat menyusu

bayi saya baru berusia 1 bulan & setakat ni dia minum susu 120 ml sekali hadap.. tapi skrg ni bila dah habis dia mcm nak lg & rsa xcukup.. patut x sy tmbh sukatan susu dia?dia mnum susu formula#ingintahu #SeriusTanya #firstmom #bantujawab

7 Các câu trả lời

Baby sebulan 120ml rasanya mcm banyak. Try consult doctor. Sbb saya pernah dgr org kena marah kt kk sbb banyak sgt bg oz kt baby esp formula cos formula ni lambat hadam & if overfeed boleh affect sistem penghadaman dia. For what i know baby ni kalau kita bg susu dia mmg diam & sedut je tp jgn sampai muntah2, bahaya sgt dah tu. Kalau study baby language, baby menangis tak semestinya nk susu. But pape pun only kita tahu baby kita. Cuma kalau sebulan dah bg demand banyak coming soon demand akan lebih bertambah sbb kita dah biasakan dia.

5mo trước

betul, sbb anak saya demand tinggi sangat sbb terbiasa bagi dia susu banyak. mula2 tu sbb tak thu kan lama2 baru belajar dan makin tahu sampai menyesal sbb ajar anak banyak sgt minum susu sampai demand tinggi. Tak terkejar nak bf, last2 bg formula full, waktu anak umo 7 bulan 8-9 tin frisolac setiap bulan kena beli. sbb anak skali minum 7-8oz

bila kita dah biasa bagi dia banyak, perut dia akan adapt dengan jumlah susu banyak tu, walaupun sebenarnya tak perlu. perut kita boleh kembang 2-3x ganda saiz asal & once dah kembang, bila dia kosong sikit mmg akan rasa lapar nak makan je. sama lah perut baby pun. kalau nak kurangkan, kurangkan sikit2 supaya dia tak terasa sangat, nanti perut dia akan adapt balik.

rasanya kebanyakan baby lelaki memang kuat menyusu..mcm anak buah saya 7 org lelaki adik beradik saya 3 org lelaki kuat menyusu..tanya org lain Pon dorg akan jwab anak lelaki memg kuat menyusu

Mcm baby sy pun mcm tu..tp lps dia nngis nk lagi syg sendawa kan dia dulu lpstu bagi puting..alhamdulillah nyenyak je dia tdr

5mo trước

dah cuba bg puting tp dia xnak.. dia trus nangis

if rasa dah banyak, maybe anak nangis bkn sbb lapar. nangis kan cara baby berkomuniskasi

bley cbe asalkn baby x muntah/jeluak lps tu.. kdg baby nanges bkn sbb nk susu je..

5mo trước

org rumah smua lrg sbb katanya byk sgt.. tp nti sy try bg lebih sikit.. sbb bingung baby nangis trus😭

Boleh cuba baca/tgk video “paced bottle feeding”