Bila boleh hamil lepas keguguran

Baru sminggu lepas kguguran... Dokter ckp , lepas 3 bulan baru bleh hamil smula .. Klau moms² mcm mna? Ada tak yg lepas je ggur terus hamil semula .. brjya x hamil smpai mlhirkan .. x ada risiko ke...?

34 Các câu trả lời

Pengalaman saya 26/4 Saya gugur di week 11+, sebab kantung kosong, msa tu bleeding bnyak, doc sggstkan untuk lepas 3-6 bulan bru prgnant balik. 31/5 saya period lepas gugur, bulan 6 tak datang cek2, rupanya lekatt😢, tak sangka lekat, cek2 tengok kantung tak membesar 19/7 saya gugur ke dua kali di week 7, (tapi kantung saiz 4 week). Masa ni saya ke emrgncy hspital kerajaan, so trus ke tolak ke wad bersalin, cek2 rekod semua doc agak marah jugak, dia kata kenapa awak terburu2 apa semua, dalam duk bt keja dalam tu membebel. So saya banyakkan berdiam diri. Hsbnd tunggu luar je, mmg x dibenarkan masuk. Hehe. Tapi last selesai urusan saya di wad bersalin, dia kata saya minta maaf membebel sbb awak baru sngt gugur msa tu, so sya just angguk and senyum je, so dia kata awak ni dah dua kali, ap kata awak amik perncg depo, cucuk 3 bulan sekli. So lepas selesai saya dpat blik, x admit wad pun. Balik tu pantang mcm biasa la, and ckp kat mak apa dok ckp, mak saya kata tak payah la akak, dah la saya tak pernah ad anak lagi sbb kwn thun lps kan, takut hormon kacau ke ap, so bnyak la tnya pndapat org psl cck perancg, tanya kwn2 yg prnh amik, bnyak yg x sesuai. So bincg bincg last2 decide dgn hsbnd kita rancg sndiri laa. lepas gugur ke dua 18/8 saya period balik, so bermula la rncg sndiri, kami rancg hsbnd pncut luar, mgkin ini berkesan, sbb kami takut2 nk guna protection mcm kondom ke ap, so tak pa laa, pancut luar lepas bersama cepat2 basuh😅. Bulan sept seperti biasa dapat bulan. tup2 bulan 10, bdn saya tak jdi tak sedap, saya aktif zumba masa tu, blik je rasa lemah, bdn jadi panas ap semua, makan pun jdi tak lalu, so kawan kata try upt. sehari seblum due date period. Nmpak dah pekat. Dalam hati Allah, dan menangis saya, bukan tkut prgnant ka ap, tapi takut ap yg jdi sblum ni, mmg menangis. Saya jenis period regular, sehari lewat pun risau ni. Tggu hsbnd balik kerja kata, mcm mana ni, hsbnd boleh senyum, dia kata mgkin Allah nk bagi rezeki kita jugak. So saya bnyak bedrest masa tu, just baringg je, smpai mak dtg tolong jaga jugakk, 2 minggu bedrest. And saya mual terok sngt, makan muntah makan je muntah. Mmg tak pergi doc lagi confirm, cuma bnyak bedrest, jaga makan jugak, caffien ap semua saya stop trus, cuma minum jus buah2, asid folic jgn tinggal. Bila buka buku pink, nurse risau jugak sbb dia kata risiko tu masih ad. So saya truskan bedrest jee, skrg dah 13+ week, Alhamdullilah, baby semua okey, bdn pun makin kuat, 😊. Masa pantang ni Pantang makan, saya lepas 2 minggu gugur bRu urut, masa pantang mak saya bagi mandi air daun2 akar tu, Pantang mcm org bersalin. Kalau sis dibekalkan ubat antibiotik, makan smpai hbis. Kalau sis aktif sukan, lepas ni boleh teruskan😊. Insyallah semoga dipermudahkan urusannya ya. Tapi ad org tak sempat period pun trus lekat dan berjaya smpai bersalin mcm sppu sya, twins pulak tuu. Mgkin rezeki dia. Sis rasa bdn kuat sis lepas 3 bulan ce try lagi. Insyallah dipermudahkan

2/2/22 saya gugur. 22/3/22 last period. then pregnant semula. now alhamdulillah dah 38w . another 10 day to go sebelum due date 🤗 yang kedua ni saya rancang time 1st period lepas keguguran , check pakai opk masa hari subur . sebabnya saya tak nak sedih lama² , tambahan pulak saya memang ada depressed & anxiety. kali ke 2 ni saya betul2 jaga supaya perkara sama tak berulang 😌 tapi lain orang lain badan, kalau rahim memang tak kuat, better rehat dulu 🤗

2y trước

sama la dengan sy..buln 5/2022 gugur ..6/2022 lekat..tpi alhamdulillah kandungan siht... sekarang dh 25 minggu..semoga baby sihat smpai bersalin..

lbih kurng jgkaan dlm 6 bln n ke atas..sy dah 2 kali kguguran yg second ni skit sgt..usia kdungan dlm 9w,dlm awal feb 2022..rasa down sgt mmg nak ank sgt msa tu,sbb ank yg no2 dh 9 thun,perancangan Allah lbih baikkn.Tapi x d duga,sy pregnt lg usia skg 17w 2d,semoga kandungan kali ni sihat walafiat hdknya..tuk ibu2 d luar sna sy doakn jgn putus semangt pling pnting jga pantang slps kguguran,sboleh2 biar tbh bdn tu sht luar n dlm dulu..doa2 yg baik2🤲🤲

ikut doc 3-6 bulan rehat untuk pulihkan rahim..sy keguguran first tahun lepas sy memng ikut saranan nurse dan doc..sy jaga elakkan bersama suami (ada cara lain) sbb nk betul2 sihat ..mkanan sihat ambik supplement acid folid 3 bulan sebelum merancang mngandung...skrng sy dah mengandung untuk yg ke 2 kali setelah ikut saranan doc..alhamdulillah skarang dah 31 week...insha allah due feb ..jdi pentingnya ikut nasihat doc...

Dengar cakap doc ye, rahim kita slps gugur tu masih tak kuat. kira awl laa tu doc bagi tempoh 3 bln. Klu ikutkan betul tnggu 6 bln jika nakkan rahim yg btl2 kuat. Jangan sbb nak mengandung/anak cepat je buat kita tak fkir psl kesihatan dan kandungan kita. Tp klu rasa nak dan rasa2 rahim tu kuat xpe dari kmu je smua tu. Tp apa yg diberitahu doc adalah lebih baik kita ikut ye.

2y trước

Sangat difahami bab nak cahaya mata ni sis, xpe Allah bagi cbaran kerana dia tahu awk mampu.. Nt indah pada waktunya rezeki tu akan dtg tanpa diduga. Sama mcm sy, ni first pregnancy sy selepaS mencuba dah hampir 3tahun. Lepas tau je pregnant sy dan husb berusaha nak jaga kandungan ni husb akan jaga makan sy, x bersama pada waktu first trim, dah 2nd trim lebih bru berani nak brsama tp itu pn masih husb hati2 sgt dan jarang2 nak lakukan. syukur husb memahami. Jdi klu sy brada di tapak kaki awk pn mgkn sy akan rasa sma sprti awk jg. Tetap kuatkn semangat sis! smoga tahun hadapan tahun sis merasakan kebahagiaan. Amin.

Rehatkan emosi & fizikal kita dulu. Mengandung ni bukan perlumbaan tapi lebih kepada yg melibatkan emosi & fizikal kita. Sy gugur last Jan. Atas saranan doktor utk rehat at least 6bulan sebelum mencuba semula. Alhamdullilah, Ogos sy dpt tahu mengandung semula & skrg dah 6 bulan. Awak kena prepare mental dulu, insyaAllah slowly fizikal kita pun akan bersedia.

lps gugur terus lekat, boleh lead to 2nd miscarriage. sye dulu lps gugur terus lekat tapiii msuk 9w gugur balik. doctor ckp sye x nak dgr, so pdn la muka time tu. rahim belum kuat lagi, dah nak isi kan balik. rasakan la. lepas gugur tu tgu 6m, bru plan next pregnancy. now bby dh 24days.

2y trước

focus diri dulu. kalau gugur lagi sekali nnti rasa dia lagi teruk dri gugur yg 1st and 2nd. stabil kn emosi dulu.

Saya ikot betul betul Dr ckp. 3x cycle period baru saya plan ada baby balik. Merancang sendiri saya tak ambil perancang, Alhamdulillah bulan seterusnya tu Terus lekat. Sbb kalau tak rahim kita masih tak sihat lagi. Dkt dalam bukan kita nampak. better puan jarakkan dulu. Bahaya.

sy dulu lepas bersalin dlm 6 bulan lekat tp jd kantung kosong ja baby tak ada. jd dokter sarankan lepas gugur baby jgn pregnant dlm masa terdekat sekurang2 nya 6 bulan ke atas atau lebih baru pregnant balik. sebab kemungkinan pregnant kantung kosong tu boleh terjadi lagi.

ye..better ikut je nasihat doktor, jaga elok² dulu..bagi masa rahim pulih dulu dlm 3 bulan..sy ikut je nasihat doktor..alhamdulillah bulan yg ke5 lps ggur tu lekat dan sekarang kandungan dh nak masuk 30w..doakan kandungan sy n sy terus sihat ya mommy² 🥰