6 minggu yang indah

Baru beberapa hari sy update sy pregnant, hari ni selepas 6 minggu sy keguguran. Tuhan sahaja yg tahu hati ni. Lepas 7 thn sy berusaha utk anak yg kedua. Tapi hari ni dia dah tak ada. Apa sy perlu buat? Darah keluar mcm period. Perlu ke sy ke klinik ? Macam mane dgn peluang sy selepas ni ? Usia sy skrg 34thn. Perlu ke sy ambil ubat untuk kuatkn rahim?

10 Các câu trả lời

Sy pn baru je alami benda yg sama mcm sis..bulan 7 tahun ni.. Sy prgnnt 5mggu.. Sy turun darah macam period.. Terus pergi hospital utk pastikan kandungan sy.. Doc scan perut & dri bawah tak nampak apa2.. Rahim kosong..doc detect kandungan luar rahim.. Seminggu sy kena tahan wad utk ambil darah setiap 48jam utk tgk hormon sy.. Keputusan darah sy menurun sikit2 selama seminggu tu..hari last sy kat wad.. Keputusan darah sy bawah 100..doc kata sy kes pelik.. Suruh chek upt selepas 2mggu..chek2 negetif.. Sah2 mmg dh takda.. Pstu sy dtg bulan sekali bln 8..bln 9 tak period.. 17hari sy lewat dtg bulan.. Baru sy chek upt.. Alhamdulillah positif.. Skrg sy dh 8minggu da😊 Org kata kalau lepas gugur ni, mudah lekat..

4y trước

Sy dtg period selepas gugur tu sis..

Sis cuba laa g klinik, sbb mna thu masih ade darah yg melekat di dlm..sbb sy kguguran thn lepas dibulan puasa, di usia 4bulan bby.. bby n katung dia keluar kt rumah, sy n suami ambil cuci dan kebumi kan,niat nama anak.. tp sy pergi klinik, doc scan mmg x ada dh janin,katung,cuma ade darah yg melekat2 di dinding rahim, bhya sis x g cek tkot kuman pulak nt,.inshaa Allah sis ade lg rezeki, percaya padanya..yg penting yakin berdoa, dan xsgka slps semingu raya puasa sy prengnant lgi..skrg 18w4d 😊 sis kuat yer, xmo sedih2..beruntung kita punya anak syurga, krn ia memberi kelebihan diakhirat kelak..salam takziah buat sis skluarga..

Sy pernah dgr ceramah, knpe Allah gugur baby yg dlm rahim seorg ibu? Ustaz tu ckp bukan Allah saje2 nak buat mcm tu tp ade sebab. Bile satu janin tu mengalami ketidaksempurnaan dr awal lg, rahim kite akan gugur kan baby tu. Betapa Allah syg kn hambaNya kan, Allah maha mengetahui Maha menyayangi.. kalau baby tu lahir pn myb kite ssh nk trime kenyataan if baby kite x sempurna..Allah tak kan uji diluar kemampuan hambaNya..bertabahlah dear..setiap yg berlaku ade hikmahnye

1st g hospital dlu.. 2nd time pantang nanti sis bpantang ketat sikit. Jga rahim betul². Bg sihat utk prepare utk next pregnancy. 3rd pastu blh la consume acid folic, mknan & minuman utk memudahkan kehamilan. Usaha & doa seiringan. In Sha Allah doa & usaha sis termakbul pada msa & keadaan yg tepat. Takziah di atas kehilangan. Sy pernah merasainya.. Yg lebih teruk pagi hari yg sama sy tahu pregnant mlm tu sy gugur. Bukan mudah utk redha tp itulah yg sebaiknya.

sis, sy pon pnh alami bnde tu, mmg sedih sgt bila kguguran, byk kan bdoa, insyaallah, rezeki allah tu luas, awal bulan 9 hritu sy kguguran, dkt 7mnggu mcm tu, then period sy tk dtg2 smpai laaa skrg, dah dkt 2 mnggu, period delay, hmpir stiap mnggu sy check upt,smpai laaa upt sy yg last, alhamdulillah, hrini kluar double line, tp samar, sis jgn risau, org ckp klu kguguran ni sng lekat, doa byk2 ,insyallah

Sabar sis..sy pon pnh kgguran 7w 7/10/18..ttc slma 8month..lpstu bru lekat..sis g hospital..Dr akan scan bawah tgok ad lg x lbihan sisa..mcm sy even kluar skli kntung pon Dr msih scan..klau ad lg sisa D&C.mcm sy hritu kluar hbis..xkna D&C..lps tu kna inject kt peha tuk kcutkn rhim..sabar ye sis ...Allah bg tepat pd msanya..mcm sy,hdiah trindah birthday n anniversary kami..now bby dh 18w..Alhamdulillah

4y trước

krajaaan wak..

Pergi ke kecemasan hospital sis. Bahaya utk diri sis. Kalau x abes keluar boleh memudaratkan sis. Nanti sis perginhospital ye. Inshaallah ada rezekinya nanti. Saya tunggu 7 tahun untuk anak pertama dan semoga kali ni anak ini selamatlah hingga dilahirkan. Saya dah alami 4 kali keguguran sebelum kandungan skrg 11w. Semoga dipermudahkan untuk kita semua.

5y trước

Semoga dpermudahkan sampai bersalin...

Pergi ke jabatan kecemasan waktu ni.. insyaAllah rezeki tu sentiasa ada, cuma cepat atau lambat shj.. kwn sy 9 thn khwin, dpt anak ptama pd usia 38, anak kedua pd usia 40, even bos sy umur 44 pn mengandung.. consult pd doc sama ada perlu ambil ubat kuatkan rahim atau tidak..

Ke hospital dulu ya. Kalau gugur pada first trimester, takda kena mengena dengsn rahim kuar or tak kuat. Gugur second baru ada kaitan rahim tak kuat. Sumber dr. Imelda. Takziah ya.

Sabar ye sis...