32weeks 6days result minum air gula

Baru balik dari check up nurse bagitau result lps minum air gula kali ke 3. Saya ada kencing manis & hb saya semakin turun walaupun amalkan minum minyak kelapa dara ada kah mommy to be mengalami nasib macam saya#bantusharing #pleasehelp #ingintahu #firstbaby #1stimemom

4 Các câu trả lời

Sy sbnrnya tktau apa logik minum minyak kelapa dara utk naikkan HB. Boleh cuba minum jus delima, telan ubat naikkan HB (iberet/zincofer/apa2 yg doktor bg) dgn minum air buah yg masam2. Klu gdm mmg kena control makan dan gula, paling senang buat suku-suku-separuh. Tukar nasi ke beras basmathi atau beras perang. Sebolehnya elakkan snacking sementara tggu waktu mkn utama (breakfast/lunch/dinner) sbb takut gula naik mendadak

Klu nak hb cntik mkn ubt dengan sunquick tnpa gula.. Jgn mnum milo atau kopi atau susu semasa pengambilan ubt. Nk mnum ssu kena 3jam selepas. Mkn jmbu batu suka2. InshaAllah hb blh smpi 12

control makan lepas tahu ada gdm. buat bsp utk control diet. kalau ada glucometer dkt rumah senang. hb turun maybe kene tukar ubat yg slalu mkn. try iberet folic.

Utk hb try makan obimin pluz. Alhmdulillah hb cantik start pregnant smpai skrg 33weeks

3y trước

Maksud sy tak perlu makan obimin dr Kk sbb obimin pluz dah merangkumi sekali. Tp sblum start consume cuba dapatkan nasihat doktor/nurse dulu. Mcm sy, mmg sy inform nurse kat KK. Bila nurse tgok ok bacaan Hb sume, so nurse kata teruskan.