BARANG BASIC UTK BABY

Barang apa yg perlu dan penting saya beli utk baby dan ibu. Saya skrg dah masuk 17 week. #ingintahu #pleasehelp #firstmom #firstbaby #seriusnanya #bantusharing

6 Các câu trả lời

1y trước

Terima kasih

BABY Pampers newborn, wet wipes, nail trimmer, minyak telon, minyak yu yee, nappy cream, thermometer. (Standby takut baby demam), cotton ball, cotton buds, barut (beli sikit je bby pakai sampai tali pusat kering), baju rompers siang malam, mittens booties (jgn beli banyak 5psg dh cukup), swaddle, towel, bib, napkin, diaper changing mat, baby cot (depends on keperluan) kalau taknak beli cot, baby nest pun ok. Carseat, stroller boleh beli kemudian (6mths above) kalau plan nak bwk anak keluar before 6mths boleh guna baby carrier dulu. Mandian baby dah besar sikit baru mandikan guna sabun2. Tak perlu beli awal IBU Breastpump (depends dengan cara kerja) & milk collector, bengkung (depends on keperluan), minyak urut, maternity bra (depends on keperluan), breast pad, maternity pad & disposable panties (depends keperluan kalau ada lgi senang),

1y trước

Terima kasih

Sy first mom. Baru 4 bulan. Berdasarkan pengalaman sy, sy senaraikan barang yg betul² keperluan, yg perlu ada untuk baby & ibu. Baby -Tuala -Kain bedung -Pakaian newborn -Pampers newborn -Wet tissue -Bantal bulat tengah -Selimut -Ketip kuku -Termometer -Oximeter -KoolFever (standby, bila demam tiba²) -Minyak telon -Cotton buds (nak cuci pusat baby) -Cotton balls (nak cuci muka baby) -Nappy cream -Bath tub (nak mandikan baby) Ibu -Nursing bra -Nipple cream -Maternity pad & disposable panties -Breast pad -Collector breastmilk -Breast pump, botol susu & storage milk (standby guna jika perlu) Barang² lain yg sy tak senaraikan adalah optional, mengikut kemampuan masing².. nak beli kemudian hari pun boleh, yg penting keperluan asas dah lengkap. Semoga membantu 🌼

1y trước

Terima kasih

barang paling penting 1) pampers NB 2) wet tissue 3) bedung & barut ( tak perlu beli byk) 4) mitten (kalau nk beli, beli sikit juga) 5) stokin 6) myk baby (myk telon) 7) cotton bud, cotton ball, botol spray (utk isi air cuci najis baby) 8) toiletries baby boleh beli masa baby sebulan keatas. awal2 xperlu sabunkan baby. kulit baby sensitif

1y trước

Sama. Sy pun tak guna any toiletries untuk bersihkan baby. Mandi dengan air suam shj. Poop @ wee cuci pakai wet tissue. Baby masuk 1 bulan baru start pakaikan body wash head to toe. Bedak & lotion semua sy tak pakaikan sebab risau allergic @ kulit sensitif. Kalu nak pakaikan boleh, cadangan sy masuk je bulan baru bagi pakai bedak, bulan seterusnya bagi pakai lotion. Cara macam ni senang nak detect kalu baby ada masalah kulit sensitif.

barang baby 1. pampers 2. baju 3. barut 4. bedung 5. towel 6. sabun 7. nappy cream ibu: 1. sanitary pads 2. nursing bra 3. milk collector/breast pads

1y trước

Terima kasih

pakaian pampers lampin minyak baby bedung sarung kaki sarung tangan

1y trước

Minyak mesra baby yg sy tau dan sgt ok adalah minyak Ao waleet. saya guna minyak ni dri anak lahir smpi la skg, mmg anak x pernah kena selesma, kembung perut dan kahak pun ok je